Hlavní obsah

Tahle máma zraje jako víno. Olympionička diametrálně změnila trénink

Praha

Deena Kastorová zlomila veteránský rekord USA. Tedy aspoň podle kategorie, výsledek není vůbec z oblasti Masters. Tahle americká žena zaběhla ve dvaačtyřiceti letech v Chicagu maratón za 2:27:47. O téměř minutu překonala předchozí nejlepší čas této kategorie. Celkově skončila mezi ženami na sedmé pozici. Pořekadlo - zraje jako víno, tady dokonale sedí.

Foto: Facebook: Deena Kastorová

Deena Kastorová zlomila maratónský veteránský rekord USA. (Ilustrační foto).

Článek

Kastorová šla do závodu s plánem, že potřebuje průměrný čas 5:39 na jednu míli. Po polovině trasy byla na tom ještě lépe, byla rychlejší než její matematické propočty.

„Říkala jsem si, že musím běžet pod 5:40, ale byli jsme na 5:33, pak také na 5:42," pověděla po závodě žena, která je trojnásobnou olympijskou účastnicí a v roce 2004 získala na maratónu bronzovou medaili. Stále drží americký rekord 2:19:36, který zaběhla v roce 2006 v Londýně.

I přes věk, který překročil čtyřicítku a čtyřletou dceru, trénuje poctivě, jenže diametrálně odlišně než před deseti lety. To běhala okolo 230 kilometrů týdně. Nyní je na polovině, občas se dostane na 160 kilometrů týdně. Přesto stále nálož, která má svoji kvalitu.

Chtěla být nejlepší mámou

„Existují tisíce žen, které balancují a hledají rovnováhu mezi kariérou, rodinou a běháním ve svém životě. Naštěstí běh je zároveň má kariéra, takže to mám jednodušší. Jen jsem se rozhodla, že rodina a zdraví je na prvním místě. Cokoliv jiného je na druhé příčce," má jasno Američanka a spokojená matka.

Když je dcera nemocná, netrénuje. Takto například tři dny úplně vynechala. „Když je vaše dítě nemocné, potřebuje vás více. Vzala jsem si volno, abych mohla být nejlepší mámou, jakou jsem jen mohla být. Nezáleželo, že jsem ztratila pár tréninků. Myslím, že pozitivní myšlení je v tomto případě hodně důležité," nechala se slyšet Kastorová, která zaběhla po šesti letech maratón pod 2:30 a v současné době se řadí na čtvrté místo v americké kvalifikaci na olympiádu 2016.

Reklama

Související témata: