Hlavní obsah

Mladá a krásná Andělská pěst. Kam se probije tato česká panenka?

Praha

Kde bude za pár let? Plnoletá je dva roky, studuje vysokou školu, když se na ni podíváte, uvidíte jemnost, kterou dokáže skrýt, když to okolnosti vyžadují. Taková je česká profesionální boxerka Fabiána Bytyqi, kterou vede bývalý úspěšný boxer Lukáš Konečný. Ten byl znám fyzickou kondicí, běhání si užíval. To také vyžaduje po svých svěřencích. „Běhání nenávidím,“ přiznává bez zardění Bytyqi.

Foto: Archiv: Fabiána Bytygi

Boxerka Fabiána Bytyqi

Článek
Fotogalerie

Váš trenér Lukáš Konečný je znám tím, že hodně v tréninku běhal, i teď se účastní běžeckých závodů. Projevuje se to na vašem tréninku?

Na tréninku fyzičky se to rozhodně projevuje. Lukáš mi do tréninkového plánu zařazuje běhání poměrně často a řekla bych, že za tu dobu, co u něj trénuji, se mi fyzický fond hodně zvýšil.

Máte běh ráda, dokážete si ho užít?

Přiznám barvu, běhání nenávidím. Beru ho jako nutnost k získání fyzičky. Běhání si dokážu užít jenom tehdy, když si běžím v klidu ve svém pomalém tempu se sluchátky na uších a kochám se přírodou okolo.

Očima Lukáše Konečného
„Běhá, ale není to žádná hitparáda. Mám za úkol ji rozhodně zrychlit. Doufám, že ji běh začne časem bavit. Věřím, že jako boxerka má hodně před sebou, vidím ji bojovat o titul mistryně světa, ale to bude samozřejmě záležet na ní, také na mně. Jinak je pilná a pracovitá.“

Jak často v týdnu běháte?

Teď v období, kdy pomalu přituhuje, využíváme spíš běhání v tělocvičně. V rámci ranních tréninků se nám objevuje buď v podobě překážkové dráhy, krátkých intervalů mezi posilováním nebo běháme na pásu na zahřátí před tréninkem a uvolnění po tréninku. Ven se vydáme většinou dvakrát v týdnu na nějakou delší trasu, což bývá 10 kilometrů se sprinty nebo také až patnáct. V letních měsících naší přípravě vládne "milovaný" běžecký ovál, kde už je to od sprintů přes osmistovky až k dlouhým běhům.

Vyhovují vám více rovinky, kopce, terén, příroda?

Jsem rozhodně zastáncem rovinek v přírodě. Nejvíce ubíjející je pro mě běhat do kolečka, do kopců a do schodů.

Kolik kilometrů jste uběhla nejvíce na jeden zátah?

Myslím, že nejvíce to bylo patnáct.

Znáte své časy třeba na kilometr, pět kilometrů?

Na běhání využívám aplikaci Nike+, ale spíše proto, abych věděla, jakou vzdálenost jsem uběhla. O časy se pak více zajímá trenér, aby věděl, v jakém tempu jsem běžela. Většinou po tom, co mu čas ve zprávě odešlu, tak ho zapomínám (smích).

Co vy a běžecké závody, kolik jich máte za sebou?

Mám za sebou několik běžeckých akcí, ale závod jako takový jen jeden. Do něj mě donutil trenér, šlo o běh kampusem. Musím říct, že trasa závodu byla pro mne pekelná. Nakonec jsem skončila na 4. místě. Příště až přijde Lukáš s návrhem zapsat se na další závod, rozhodně do toho půjdu s větším nadšením. Už kvůli tomu skvělému pocitu, kdy proběhnete cílem a víte, že jste to zvládl!

Dříve jste dělala kickbox, thaibox, nyní trénujete pod boxerem. Proč?

Lukáš přišel se skvělou nabídkou, otevřel mi nové možnosti a dal mi vidinu více zápasů a nějakého posunu ve sportu. Jako kickboxerka jsem neměla tak časté nabídky na zápasy a stála jsem na místě.

Vidíte vzájemnou spolupráci jako šanci na prosazení se v profesionálním ringu?

Osobně si myslím, že jsem pod křídly člověka, co si tímhle vším prošel, co tomu u nás nejvíce rozumí a hlavně pod někým, kdo to dokáže dál perfektně předat. V trénincích je přísný a nestane se, že bych od něj nebyla do zápasu připravená.

Bilance v ringu
4 výhry - 2 TKO, žádná prohra, žádná remíza. Pátý zápas mezi provazy je v jednání. Rýsuje se datum v polovině listopadu, poté už má potvrzený duel začátkem prosince.

Kolikrát týdně trénujete?

Trénuji dvakrát denně, v sobotu je to většinou jen jeden trénink a neděle zůstávají volné.

Studujete také vysokou školu, je složité vše sladit - trénink, škola, praxe, soukromí?

Studuji ergoterapii na fakultě zdravotnických studií na UJEPu. Sladit vše dohromady je těžké, ale ne nemožné. Po ranním tréninku si odběhnu na přednášky/praxi a zakončím to dalším tréninkem. Pak už zbývá jen čas na odpočinek. Je to takový kolotoč, ale život bez dalšího vzdělávání si nějak nedokážu představit.

Bude vám dvacet, jak vidíte svůj život za deset let?

Těžko soudit, co bude za deset let. U sportovní kariéry chci samozřejmě vydržet, jak nejdéle to půjde. Je pro mě spíše směrodatné, řešit to co je teď a tady než se zaobírat vzdálenou budoucností. Nikdy nevíme, co na nás život chystá.

Stále slyšíte na přezdívku Andělská pěst?

Ano, ano. Na přezdívku stále slyším. Ze začátku bylo těžké si na ni zvyknout, ale spoustě lidem se líbí a spousta lidí mě tak stále oslovuje.

Reklama

Související témata: