Hlavní obsah

Bar jí změnil život, kuchařka drtí i chlapy

Profesionální kuchařka v Irsku nemá své království jen v kuchyni, ale také na silnicích. Brenda O'Keeffe letos zaběhla už 94 maratónů. Zatím. Překonala tak rok 2014. V minulém roce jich dala 74. Sedmatřicetiletá žena začala s touto zálibou před pěti lety, od té doby dokončila 204 maratónů, což je téměř 9000 kilometrů.

Foto: Facebook: Running Home for Christmas

Brenda O Keeffe letos zaběhla už 94 maratónů. Dá jich opravdu 106 v roce 2015?

Článek

Tato kuchařka běhá pro Dublin Bay Running Club. Inspirací se jí stala žena v baru, která slavila dokončení jednoho závodu, mini maratónu. To ji inspirovalo, rozhodla se pro své běžecké boty.

„V roce 2009 holky slavily dokončení závodu na deset kilometrů. Tak jsem si řekla, že tohle bych mohla dělat v příštím roce. Začala jsem, zkusila jsem mini maratón, o pouhé čtyři měsíce později jsem běžela celý v Dublinu. Šest dní poté byl další v Berlíně. To byl začátek, start něčeho, co mi změnilo život," svěřila se O'Keeffe serveru independent.ie.

V loňském roce zaběhla v Irsku 74 maratónů, žádná jiná žena si tolik nenaložila. Letos jich má zatím 94, ale cíl má vyšší. Ten si vykreslila na číslo 106. Žena, která zkrátka běhá o 106. Pokud dosáhne na tuto metu, stanoví nový irský rekord bez ohledu na pohlaví.

Prosí Boha o zdraví

„Můj hrdina, Dave Brady, v současné době drží rekord se 104 maratóny. Prosím Boha, aby všechno šlo podle plánu, ať zůstanu bez zranění, abych toho mohla dosáhnout," přeje si žena, která své běhání spojila i s pomocí druhým. Dokonce se hodlá pustit do závodu na 120 kilometrů, doufá, že ho zdolá za patnáct hodin.

Svojí vášní pro běhání nakazila i sestru, ta začátkem roku zkusila v Dublinu svůj první maratón s dalšími kamarádkami. Ty také běžely, aby získaly prostředky pro charitu. Pro některé šlo první životní seznámení s tolika kilometry. „Ten den jsem běžela 145. maratón, bylo emotivní to vše sledovat. Rozhodla jsem se, že bych měla také pomoc," vzpomíná možná budoucí irská rekordmanka.

Jenže maratón a závody přesahující sto kilometrů jsou rozdíl. Po první takové zkušenosti zažila problémy s kůží, měla tlakové pohmožděniny, puchýře, některé léčila několik týdnů. Přesto trénovala, dostala se přes bolest, aby mohla tohoto stavu využít v budoucnu.

Sladkosti, brambůrky. I to najdete v jídelníčku

„Vím, zní to divně, ale dobrovolně jsem se prostřednictvím tohoto mučení učila, mohu na sebe více tlačit," přiznává žena, která předvádí velké výkony, ale její strava není vzor dokonalosti, ačkoli je kuchařka. Sladkosti, brambůrky, i to najdete v jejím jídelníčku.

„Minulý rok jsem dala deset maratónů v deseti po sobě následujících dnech. První den jsem měla kaši, kuřecí maso, salát, těstoviny, polévku. Čtvrtý den už brambůrky," nestydí se přiznat.

Každý běžec má jiné stravovací návyky. Důležité je, jestli fungují. Ona je šéfkuchařkou v Failte Ireland, přesto své plány spojuje s běháním. Příští rok by ráda zaběhla jeden závod ve Walesu. Ten měří 320 kilometrů.

"Nemám ponětí, jestli se tak daleko dostanu, ale chci to zjistit. Rok 2016 bude vzrušující. Mám v plánu běžet aspoň jeden závod na 48 hodin, dva na 24 hodin a také 56 mil v Jižní Africe. Já prostě miluju běhání. Je to svoboda, kterou mi nabízí. Chci zjistit, jak daleko mohu jít. Snažím se překonat své dosavadní rekordy. Doufám, že 106. maratón v roce 2015 poběžím na Silvestra a stanovým nový irský rekord."

Reklama

Související témata: