Hlavní obsah

Nastavila režim bestie. Pokud nepadne, obletí svět za 7 dnů

Praha

Režim bestie, takový styl nasadila, aby uspěla. Becca Pizziová se rozhodla, že se stane první americkou ženou, která dokáže pro mnohé nemožné. Chce uběhnout 7 maratónů na 7 kontinentech, navíc 7 po sobě jdoucích dnech. Výzva, která by možná snesla označení blázen na sedmou.

Foto: beastpacing.com/becca-pizzi

Trénink, logistika, finance. Až poté může Becca Pizziová uskutečnit svůj sen.

Článek

Pětatřicetiletá běžkyně, která pracuje ve stacionáři v Massachusetts, se stane jedním z patnácti závodníků z celého světa, kteří se budou o tuto sedmičkovou jízdu pokoušet. Start v lednu.

Pizziová je v maratónském světě ostřílenou veteránkou. Zaběhla si už pětačtyřicet maratónů, včetně patnácti slavných v Bostonu. V Americe je zakusila už v sedmadvaceti státech a snaží se pokořit všech padesát. Běhání jí baví, přátelé o ní říkají, že má jedno nastavení - režim bestie.

Teď žije pozoruhodným lákadlem, které není jen o běhání, ale především logistice a také financích. „Když jsem o této možnosti slyšela, věděla jsem, že jsem narozena pro tento závod. Chci reprezentovat svoji zemi a inspirovat svět, že můžete dělat cokoliv, co máte ve své mysli," svěřila se vytrvalkyně pro The Associated Press.

Akce připravena, ladí se poslední detaily. Vše vypukne 23. ledna 2016 na Antarktidě, kde startuje první ze sedmi maratónů. Čas je jasně daný - 168 hodin. Letecky půjde o přesun o délce 38 tisíc kilometrů. Vzletět, regenerace, přistát a běžet. Takto si bude chtít podmanit všech sedm kontinentů - Antarktida, Jižní Amerika, Severní Amerika, Evropa, Afrika, Asie a Austrálie.

Pokus za téměř milión korun

„Bude to sedm nepohodlných dní, dokonce se nemusíme dostat ani ke sprše. Já budu v podstatě jen běhat, spát, jíst a tohle opakovat," předkládá Pizziová možný scénář. Ale nebude sama. Další čtyři Američané s ní budou v týmu. Připojí se i muži z Austrálie, Německa, Japonska, Maroka a Singapuru, včetně tří dalších žen.

Každého napadne, na kolik vyjde takový pokus. No, nejde o výlet na Máchovo jezero. Pizziová vzala svoji hotovost, sehnala sponzory, aby dala dohromady 36 tisíc dolarů, což je bez necelých sto tisíc milión korun. Závod, který není špásem. I proto její trénink zabere třicet hodin týdně, což zahrnuje až 160 kilometrů běhu, plus jóga, crossfit.

Posun v historii je znatelný

Bostonská právnička Jenny Kikoskiová běhá s Pizziovou o víkendech, poletí ji patrně i podpořit. „Tohle ukazuje, kam jsme se dostali. Před čtyřiceti lety ženy nemohly běžet Boston Marathon, nyní tu je Boston mánie a ženy chtějí běžet sedm maratónů v sedmi dnech na sedmi kontinentech. Vidíme, že ženy jsou silné, mohou hodně věcí dokázat."

Pizziová zaběhla svůj nejrychlejší maratón za 3 hodiny a 25 minut, v chystané akci plánuje držet se kolem čtyř hodin. Bude se muset vyrovnat s extrémní zimou, ale také horkem. Poběží na sněhu, také na písku v Sahaře. „Je to všechno o soustředění ducha nad hmotou. Kdybych nechala svou mysl pracovat, závod je u konce," dodala.

Reklama

Související témata: