Hlavní obsah

Žena se rozhodla. Rozzlobil ji svět a na 49 dní obrací život naruby

Praha

„Nic jsem neviděla, byl mráz, byla jsem vyčerpaná. Den předtím jsem běžela 63 kilometrů, led byl kluzký,“ popsala jeden den ze svých naplánovaných devětačtyřiceti Mina Guliová, která má v plánu zaběhnout čtyřicet maratónů přes sedm pouští. Byl to její čtrnáctý maratón ve třech týdnech, v následujícím měsíci jich plánuje ještě šestadvacet. Proč? Za vším hledej vodu.

Foto: news.com.au

Mina Guliová při své cestě, zde běží ve Španělsku.

Článek

Pětačtyřicetiletá žena z Melbourne se rozhodla, že zaběhne 40 maratónů v sedmi týdnech přes sedm pouští na sedmi kontinentech a celkem její nohy poznají úctyhodných 1688 kilometrů. Za sebou už má poušť Tabernas ve Španělsku, Arabskou poušť v Jordánsku i vyčerpávající výzvu na Antarktidě. Ve středu přistála zpět v Austrálii, kde ji čeká Simpsonova poušť, poté zamíří do Jižní Afriky, Chile a Spojených států.

„Na začátku, když jsem se na to dívala na papíře, udělat 40 maratonů ve 49 dnech, jsem si myslela - žádný problém," citoval ji server news.com.au. Jenže papír není samotná cesta, běh, přesuny, logistika, únava, stres. Poznala mrazivé arktické teploty, nyní ji čeká opak. Zažije spalující čtyřicítky. „Je to stresující, každý den se probudím a počítám míle. Je to šílené, ale úžasné zároveň."

Proč to tedy dělá, co ji žene vpřed, proč se takto ničí? V roce 2030 bude poptávka po vodě převyšovat o 40 procent nabídku, proto se rozhodla pro 40 maratónů. Podle Guliové mnozí z nás přispívají k velké spotřebě vody, aniž bychom si to uvědomovali. Rozzlobil ji svět, proto se rozhodla, že si na 49 dní obrátí život naruby a bude se snažit něco změnit.

Počítač, který spotřeboval více vody než člověk

„Nejspíš máte na sobě hezké šaty, boty a píšete na přenosném počítači. Všechny tyto věci při výrobě spotřebovaly více vody, než vy jste v životě vypili," dává jako pádný argument. Proto běh přes pouště, kde je voda tak vzácná.

„Neříkám nikomu, co má jíst, pít nebo dělat. Chci, aby lidé přemýšleli o každodenní spotřebě. Chci čaj dnes místo kávy? Dám si dnes vegetariánské jídlo? Doufám, že jednou přijde den, že lidé vejdou do kavárny, která nabízí fazole s použitím vody, která vznikla udržitelným způsobem. Postoj k vodě by se měl změnit, jsem zděšena, že nikdo o tom nemluví," přiznává Guliová.

Její běžecký a adrenalinový příběh má tak dvě silné roviny - fyzickou a emocionální. „Moje nohy jsou trochu unavené, ale cítím se fajn, mám přesný harmonogram regenerace, mám proteinové koktejly, zkouším odpočívat, ale je to těžké, protože chci běhat, potkat lidi a naslouchat jejich fascinujícím příběhům."

Reklama

Související témata: