Hlavní obsah

Vrať peníze! Londýn chce od Rusky zpět milióny

Lilija Šobuchovová platila za velmi kvalitní maratónskou běžkyni patřící mezi světovou špičku. Nyní se opět dostává na titulní stránky sportovního tisku, ne však v přímé souvislosti se svými výkony. Ukázalo se totiž, že její cesta na vrchol byla dlážděna nedovolenými prostředky, a to po mnoho let. Nyní ale spadla klec. Po všemožných zákazech a odnětích poct pro vítěze jsou ve hře také peníze. Ruska bude muset vrátit peněžní výhry z Londýna za roky 2011 a 2012. A jde o milióny!

Foto: Profimedia.cz

Lilija Šobuchovová v cíli maratonu v Londýně 2011. Tenkrát skončila na druhém místě. Výhru teď musí vrátit.

Článek

Kariéra Šobuchovové ještě před nedávnem vypadala jako z pohádky. Vypracovala se mezi nejlepší maratónkyně světa a po Chicagu v roce 2011 zaujala druhé místo světových tabulek. Maratón na světě uměla rychleji jen Britka Paula Radcliffeová. Ostrouhaly i všechny Keňanky a Etiopanky. Chicagský maratón Ruska dokonce vyhrála třikrát po sobě, což se ještě nikomu nepovedlo. Její osobní rekord na maratónské distanci byl 2:18:20.

Londýnský nejvyšší soud potvrdil, že Lilija Šobuchovová musí vrátit prize money a příspěvky za účast na dvou ročnících Londýnského maratónu. Mělo by jít o částku 377 961 liber, tedy asi o 12,2 miliónu korun. Rusce se podvody evidentně příliš nevyplácejí. Vedení ruské atletiky prý za zamlčení pozitivního dopingového nálezu musela jednou zaplatit 550 000 dolarů (13,5 miliónů korun).

Šobuchovová přišla o všechny své tituly od roku 2013. Nesrovnalosti v jejím biologickém pase se ale objevují minimálně od roku 2009. A atletka je dnes pro mnohé opět na špici ‒ tentokráte jako hlavní představitelka ruského dopingu v atletice.

Zatím není jasné, jak se spor s jedním z největších a nejznámějších maratónů světa a Ruskou vyvine. Právo je ovšem zcela na straně organizátorů. Všechny závody ze série World Marathon Majors (šest největších maratónů světa, někdy také „Velká šestka" či „Big Six") mají v pravidlech jasně zakotveno, že prokazatelně dopující běžec musí odměny vrátit. WMM vyhlásila navíc pro Rusku doživotní distanc. V Londýně, Chicagu a dalších už si tak Šobuchovová nikdy nezaběhá.

Výkonný ředitel maratónu v Londýně chce mít ze svého závodu podnik bez jakýchkoli podvodníků. V tom je Nick Bitel neoblomný. Vrácené peníze ruské atletky má v úmyslu rozdělit mezi závodníky, kteří byli jejím podvodem nejvíce postiženi.

Reklama

Související témata: