Hlavní obsah

Podvod roku: Železná žena je ve skutečnosti zkracovačka!

Ottawa

Mezi deset nejdiskutovanějších témat loňského roku se v běžeckém světě dostal také případ triatletky Julie Millerové. Kanaďanka tak dlouho podváděla a zkracovala si trasu, až se ucho utrhlo. Titul mistryně světa v kategorii jí byl odňat a na Ironmanu jí zatrhli start na dobu neurčitou. Millerová by mohla být nositelkou přezdívky shodnou s názvem jednoho důležitého uzlu, který všichni známe ze skauta – zkracovačka.

Foto: facebook Squamish Triathlon

Přejeď, přeplav, ale nepodveď. Heslo Julie Millerové?

Článek

Případ zaujal nejvěhlasnější světová média. Kupříkladu The New York Times věnoval záležitosti obsáhlý článek Swim. Bike. Cheat? (Plavání. Kolo. Podvádění?)

Po několika letech, kdy Millerové podvody vždy prošly, spadla najednou klec. Došlo k tomu na závodech Ironman Canada. Druhé, třetí a čtvrté závodnici (připustíme-li, že Millerová byla první) bylo při vyhlašování výsledků krajně podezřelé, že na stupni nejvyšším stojí osoba, kterou za celou dobu běžecké sekvence vůbec neviděli, natož aby je daná osoba na trati předběhla. Protesty ale vyzněly naprázdno. Kanadská závodnice „zrovna ztratila čip časomíry" a její dávné výsledky zcela nevylučovaly možnost, že by byla schopna v takovém čase cíle dosáhnout regulérní, férovou cestou.

Druhá, třetí a čtvrtá závodnice se ale nevzdávaly. Započala pro ně práce vpravdě sherlockovská. Pokud chtěly na podvod upozornit, musely jej prokázat. Po dlouhé týdny kontrolovaly záběry z tratě, fotografie porovnávaly s udávanými mezičasy. A ukázalo se, že Millerová neproběhla všemi časovými kontrolami. Ta to ovšem svedla na svou ztrátu čipu. Kdo někdy absolvoval Ironman ale ví, že „ztratit" čip s pevným páskem na silný suchý zip je v zásadě nemožné.

Jako důkaz to ale nestačilo. Ten přišel až později. Důkladná analýza všech dat ukázala, že Millerová by musela běžeckou část dlouhého triatlonu běžet na úrovni celosvětové špičky v mužské kategorii. To se však dalo u více než čtyřicetileté ženy vyloučit. O měsíce později byla diskvalifikována a případ pohnul také ostatní organizátory závodů, jichž se hříšnice zúčastnila, k důkladné kontrole výsledků. V mnoha případech byla zpětně také diskvalifikována. Zamávat mohla i svému mistrovskému titulu v kategorii žen 40-44 let. V jejím případě šlo o atletku opravdu všestrannou. Nejen v triatlonech, ale i v závodech na horských kolech se jí podařilo téměř úspěšně podvádět.

„Všechno je jenom lživá kampaň několika závistivých triatletek!" brání se dodnes Millerová, matka dvou dcer, povoláním poradkyně pro duševní zdraví. V historii není ani zdaleka jediná, kdo ve sportu podváděl a byť byl přistižen při činu, sveřepě popírá jakoukoli svoji vinu. Vzpomeňme jiný případ z poslední doby: Nabízejí mu dva a půl miliónu, když zopakuje svůj nečekaný výkon. Nabídne ale také někdo Millerové několik miliónů, když se jí podaří nečekaný výsledek zopakovat za regulérních podmínek?

Jaký trest je podle vás přiměřený pro takové podvodníky?
V jednoznačně prokázaných případech doživotní distanc.
91,8 %
Nějaká pokuta a dočasný zákaz startu.
3,9 %
Žádný. Různým způsobem podvádějí na vrcholných pozicích snad všichni.
4,3 %
Celkem hlasovalo 5618 čtenářů.

Reklama

Související témata: