Hlavní obsah

Pohyb v těhotenství ‒ 2. část: Běh v těhotenství ano, ale nejít na hranu

Dagmar LisáSport.cz

Pokud jste zvyklá sportovat a cítíte se i v jiném stavu při sportu dobře, není nutné se příliš omezovat. Trochu byste ale přeci jen měly. Výhody pohybu v těhotenství jsme si uvedli v předchozím díle. Běh vám především pomůže regulovat vaši tělesnou váhu. Dále také udržovat kondici, která se bude velmi hodit při porodu a především v době po porodu. Sportující ženy se lépe a rychleji navrací do původní kondice. Mají také více sil na zvládnutí prvních týdnů s miminkem, které mohou být náročné.

Foto: bebalanced.cz

Pohyb je důležitý - i v těhotenství.

Článek

Na druhou stranu není možné si myslet, že s těhotenstvím je možné pokračovat zcela stejně v dosavadním sportování. Při sportu byste měly mít na paměti tři stavy, které mohou být pro miminko škodlivé.

Těmi jsou hypoglykémie, tedy snížená hladina cukru v krvi. Nesportujte tedy nalačno či hladové. Rozhodně byste se neměly dostat do stavu třesu z hladu.

Dalším je hypertermie, tedy zvýšení tělesné teploty. Když se začnete potit, znamená to, že ve vašem těle vzniká příliš tepla, které se nestačí odvádět. Neznamená to, že byste se neměly potit vůbec, neměly byste se ale potit moc. Není dobré tedy běhat na páse v nevětrané teplé místnosti, za horkého počasí či běhat příliš intenzivně do většího pocení. Ženám se nedoporučuje ani koupel v horké vaně či saunování. Přehřátí pravděpodobně vadí nejvíc v prvních týdnech těhotenství, kdy často žena neví, že je těhotná. Pokud tedy máte podezření na těhotenství, vyvarujte se těchto činností. Přehřátí je spojováno s rozštěpovými vrozenými vadami.

A třetím nežádoucím stavem je hypoxie, tedy nedostatek kyslíku v krvi. Takového stavu je možné dosáhnout při velmi intenzivní anaerobní zátěži. Toho můžete dosáhnout třeba, pokud jste zcela netrénovaná a půjdete na běžecký závod, či se budete snažit s někým velmi trénovaným při běhu udržet krok. Člověk v hypoxii má bledou až popelavou barvu a samozřejmě je velmi zadýchán.

TIP NA CVIČENÍ
Protáhněte si kyčle: Vysuňte jedno koleno dopředu a posaďte se na bok, zadní noha je co nejvíce protažená, napřimte se a vytáhněte se za hlavou (viz také úvodní obrázek).

Je nutné také zohlednit mechanickou podstatu běhu. Jsou to jednak nárazy a otřesy, které při běhu vznikají. Každé těhotenství je jiné. Někomu právě pohyb ve vertikále navíc s otřesy může velmi vadit. Pokud cítíte tlak v podbřišku při každém kroku, ale jinak je těhotenství bezproblémové, zvolte raději jiný sport, třeba plavání.

Podtrženo a sečteno, určité umírnění v běhu v jiném stavu je každopádně záhodno. A ještě jedno doporučení. Porod není o síle, ale o schopnosti vnímat své tělo a umět ho uvolnit. S tím často mívají vytrénované sportovkyně problém. Mají sice výbornou fyzičku, ale do výkonu jdou se zatnutými zuby. Proto pokud chcete rodit přirozeně, zpomalte, naučte se uvolněně dýchat a relaxovat. Zařaďte třeba jógu. A zkuste to dělat opravdu relaxovaně. Ona jóga se dá totiž cvičit i se zatnutými zuby.

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Reklama

Související témata: