Hlavní obsah

Aktivně s dětmi o prázdninách

Praha

Možná máte hlavu v pejru z toho, jak prázdniny se svými ratolestmi naplánovat. V každém případě ale platí, že děti si nadcházející dva měsíce daleko více užijí pohybu všeho druhu, od běhání při dětských honičkách, po lezení na stromy. Nechci strašit s bubáky, ale ruku v ruce s tím jde i vyšší riziko úrazu, tak pozor také na to. K úrazu může ale dojít i cestou do školy, nebo ve vlastním domě. Spíše jde o přímou úměru – více příležitostí ke sportování, dovádění, a tím pádem také k možným úrazům. S tím, že děti pendlující mezi školou a nejbližším sídlištěm nejsou příliš zvyklé na přírodní nástrahy, zatímco ty zdatnější se zase pouštějí do odvážnějších kousků… Ale dost strašení. Jaké možnosti tedy v nejbližších týdnech a měsících děti mají?

Foto: Profimedia.cz

Z aktivního dětství mohou ratolesti čerpat po mnoho dalších let.

Článek

Rodinná dovolená

Na rodinné prázdniny pravděpodobně vyrazíte někam ven – do přírody, k moři, do hor či na kolo, ale ony i takové toulky po hradech dají pořádně zabrat. Spektrum i „level" takových akcí je úměrný schopnosti vašich dětí i vás samých. Zatímco sami nejspíš víte, co si můžete dovolit, u dětí se to odhaduje již hůře – překypují energií, aby se vám vzápětí doslova přisály na krk a nechaly se nosit. Ty větší se zase naopak mohou nudit, zvláště pokud jim už přestáváte stačit. Na to myslete již při plánování vašich cest – a nezapomeňte si takové cesty proložit i nějakým tím volnějším dnem, kdy si můžete spolu (či naopak od sebe) trochu odpočinout a nabrat síly do další výpravy.

Možná i vy si pamatujete několik takových výprav z dětství, ať už s rodiči, nebo z tábora. Nejspíš si nebudete pamatovat ty, kde všechno klaplo, ale nějaký ten extrém: jak jste zabloudili a nachodili navíc asi dvacet kilometrů, jak jste zůstali viset někde na skále nebo píchli kolo v nejnemožnějším místě, kde se to mohlo stát (a jak jste si u toho patřičně zanadávali, prožívali pocity beznaděje a podobně). Tím samozřejmě nemyslím, abyste svým dětem připravovali až tak moc adrenalinová překvapení, ale když už se do nějaké té šlamastiky dostanete, řešte ji s klidnou hlavou a s nadhledem. Až opadnou strachy, popovídejte si o ní tak, aby z nepříjemných chvil zmizelo to nepříjemné a zůstaly jen vzpomínky na prožité dobrodružství.

Táborová dobrodružství

Ať už s dětmi nachystáte cokoliv, právě na táborech děti zažijí dobrodružství, na které byste s nimi asi ne všichni měli nervy. Nicméně netřeba obav, s dětmi bývají vedoucí, kteří to umí a obvykle s nimi pracují i během roku. Takže své přihlášky určitě nestahujte – a až vám dítko bude vyprávět se zářivýma očima své zážitky, budete spokojeni všichni. Na táborech příměstských i pobytových si užijí děti pohybu dostatek, a to zdaleka nejen proto, aby si je vedoucí trochu unavili. V různých skupinových a týmových hrách po lese nebo s míči všeho druhu toho děti naběhají opravdu kvanta, aniž by pociťovaly únavu či nudu. Takže od relativně klidné stopované až po zuřivý boj o vlajku, kde jsou v pohybu ve všech rychlostech a intenzitách, tu mají vlastně kvalitní – a někdy i dvoufázový trénink. Ráno nechybí rozcvička a povětšinou si dosyta užívají i koupání. Den je bohatý i na jiné, mimosportovní činnosti zejména na táborech v přírodě – štípaní dřeva, táborové stavby a bojovky.

Sportovní soustředění

Jestli vaše dítko dělá nějaký sport, od běhu třeba po karate, sportovní oddíly obvykle nabízejí svým svěřencům letní soustředění. Se svými trenéry, které obvykle znají již z průběhu roku, tu pak dosyta sportují. I zde platí – děti by se neměly příliš utavit. A sport není jen dřina. Na soustředěních se proto vedle obvyklých aktivit v tom kterém sportu, všeobecné průpravy a rozvoje všech pohybových schopností též hrají hry, při nichž se prakticky nenápadně dále trénuje. Sportovní soustředění někdy mohou být o něco dražší než obyčejný tábor bez specifického zaměření v závislosti na zkušenostech trenérů až po sportovněji laděnou stravu. Nejen děti si tu hrábnou opravdu hodně, protože se tu najednou jede dvoufázový trénink, i když zvláště u mladších především hrou. Ale na formě je to v závěru sezóny většinou znát. Děti tak na svých závodech v září nejsou tak zlenivělé ani zvlčilé a mohou si tak udělat i radost v podobě nějakého toho osobního rekordu.

Svému dítěti nejspíše dopřejete ode všeho trochu, přičemž je-li na táboře, můžete si odpočinout, dodělat nějaké větší resty po baráku – nebo si rovněž udělat takové malé soustředění. O tom ale zase někdy příště...

Reklama

Související témata: