Hlavní obsah

Trénovat v mezinárodní skupině skvělých triatlonistů mě motivuje, říká zlatá Frintová

Josef RendlSport.cz

Česká triatlonová reprezentantka Vendula Frintová pochází z Náchoda a několik sezón tráví velkou část přípravy v „teplých krajích“ v tréninkové skupině kanadského kouče Joela Filliola. Skvělý výkon předvedla na premiérovém ročníku Světového poháru v Karlových Varech, kde získala stříbro a minulý víkend dokonce triumfovala v závodě SP ve Španělsku.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Vendula Frintová - šampaňské jí zachutnalo.

Článek
Fotogalerie

V posledním závodě Světového poháru, který se konal ve španělském městě Huelva, jste nenašla přemožitelku a získala zlatou medaili. Jaké jsou vaše pocity po tomto triumfu?

Jsem moc ráda, že se mi po sedmi letech konečně podařilo v závodě Světovém poháru vyhrát. Závod měl perfektní atmosféru a teplé přímořské počasí mi vyhovuje.

Ve které části závodu jste rozhodla o svém vítězství? Z televizního dokumentu bylo zřejmé, že jste se během cyklistické části pohybovala v přední silné skupině a běžeckých deset kilometrů vám velmi dobře sedlo. Po plavecké části jste ale trochu ztrácela...

Ano. S klasickým beach startem se již na závodech setkáváme spíše minimálně, což byl v mém případě kámen úrazu. Po prvním plaveckém okruhu jsem byla mnohem více vzadu, než bych chtěla. Místo paniky jsem musela přehodit do operačního módu "relax", zabrat na maximum a prodrat se do kontaktu s první skupinou. Jako již tolikrát tuto sezónu byly klíčové první cyklistické kilometry. Tentokrát jsem si svou šanci nenechala vzít. Při dlouhém 20kilometrovém nájezdu do města se zformovala čtrnáctičlenná vedoucí skupina, která během čtyř technických okruhů ve městě kvůli několika nepříjemným pádům prořídla. Největší favoritky, včetně mě, si však svá místa pečlivě střežily. Očekávala jsem, že se na běhu utvoří zhruba pětičlenná skupina. K mému velkému překvapení jsem však od začátku běžela sama.

S jakou strategií jste šla do tohoto závodu?

Před týdnem se konal závěrečný závod seriálu mistrovství světa v Rotterdamu, kde panovaly velmi nepříznivé podmínky (zima, déšť). Přestože jsem byla na závod velmi dobře připravená, věděla jsem, že na nejvyšší příčky za těchto podmínek pomýšlet nemůžu. Se současnou formou jsem však mohla pomýšlet ve Španělsku v teple, které mi svědčí, minimálně na pódium. Chtěla jsem pro dosažení stupňů vítězů udělat maximum, což se povedlo.

Vašim dalším velkým úspěchem v letošní sezóně je stříbrná medaile před domácím publikem v závodě Světového poháru v Karlových Varech. S čím budete mít spojený tento závod?

Že to byl boj až do posledních metrů. Američanka Cook je skvělá běžkyně a musela jsem tvrdě pracovat až do cílové rovinky. Závod mi vzal hodně sil. Na druhou stranu divácká kulisa byla fantastická a nenechala mě polevit.

Zaznamenala jste po tomto úspěchu zvýšený zájem médií?

Triatlon je v našich luzích a hájích stále velmi okrajový sport, který se přílišnému zájmu netěší. Bohužel ani tato medaile žádnou velkou změnu nepřinesla. Většinou je to tak, že musím být první, kdo média a novináře osloví. Myslím, že by to mělo být naopak...

Letošní triatlonová sezóna je u nás již minulostí, na světových kolbištích ještě několik asijských startů zbývá. Jak tento rok pro sebe hodnotíte?

V konečném pořadí seriálu Mistrovství světa jsem udržela 20. pozici. Ano, před sezónou jsem určitě mířila výše, ale po všech prodělaných problémech jsem nemohla očekávat zázraky. Ať nemoc na počátku přípravy, pozdější zažívací problémy v průběhu sezóny, ale i nešťastný pád v Hamburku mě donutil přehodnotit prioritu závodů a seriál Mistrovství světa se dostal na druhou kolej. Ze závodů, které měly absolutní prioritu: SP Karlovy Vary, ME Kitzbühel a ME sprint Düsseldorf jsem si přivezla 2., 4. a 3. místo. Dokázala jsem se na ně perfektně připravit a mohu být spokojená.

Velkou část přípravného období trénujete ve skupině kanadského kouče Filliola ve společnosti světových es, jako jsou třeba Mario Mola, Katie Zaferes či Richard Murray. V čem vám to vyhovuje a jaké jsou vaše plány do nadcházející přípravy?

Vyhovuje mi to především v tom, že trénovat se skvělými triatlonisty z celého světa mě velmi motivuje a posouvá kupředu. Mám opět stejný plán, jako v minulých letech. Do jara budu v teplých krajích (Kanáry, Malorka, Austrálie), pak se přesunu do Čech a budu ladit na první závody další sezóny. Tento model mi vyhovuje, zatím není potřeba jej měnit.

Reklama

Související témata: