Hlavní obsah

Zbláznila se? Pro zápis do guinnessovky si pořádně zrychtovala nohy

Chattanooga

Uběhnout maratón už dneska umí každý loser, řekla si asi Američanka Irene Sewellová a jala se trénovat na jehlách. Jelikož má své boty na vysokých podpatcích opravdu ráda, nechtěla se jich vzdát ani při běhání. To jí nakonec přeci jen vyneslo zápis do Guinnessovy knihy rekordů, ale také velké množství puchýřů, otlaků a odřenin.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké podpatky nebudou pro maraton to pravé, nebo ano? (ilustrační foto)

Článek

Svou účast na akci Seven Bridges Marathon v Chattanooze v Tennessee plánovala Sewellová dlouho dopředu. Trénovala celý rok na vysokých podpatcích a výsledek se dostavil. „Bolelo to. Opravdu hodně to bolelo," svěřila se neobvyklá vytrvalkyně v cíli televiznímu kanálu CTV News. Běžkyně si vytrpěla své, i když učinila snad všechny myslitelné kroky k tomu, aby zabránila nejhoršímu.

Chodila, která předtím všemožně oblepila náplastmi, aby zabránila odřeninám, vyzbrojila speciálními běžeckými ponožkami, na lýtka natáhla kompresní návleky. Také si zajistila běžecký doprovod i další dobrovolníky, kteří se postarali o její batoh a náhradní boty.

 

Well world, I DID IT. I'm still in shock, but it really happened. I ran a marathon today in high heels and set a Guinness World Record and got it with two minutes to spare! HUGE thank you to my pacers/bag and shoe carriers Zach Cowart and Susanna Kirby for sticking out the whole thing with me, you two are saints. Thanks to Tommy Norton for rushing to bring more GoPros, Brittany Schield for bringing a memory card, then running with me, I could NOT have run as "fast" as I did without you. Thanks Chattanooga Police Department for staying on my butt with your lights and making me run the Dam literally as fast as I could because time was running out. Thanks to the weather for cooperating and giving us shade even though I still got sunburnt 😂 Thank you to all my friends for showing up and cheered me in!! Thank you to everyone else who texted, called waved to me on the course (sorry for the traffic jam we caused) and cheered from afar. Jay Nevans you put on an AWESOME race, as always and I love the medal. What a day for the books.. get it? 😂👠🏃🏼‍♀️👏🏻#marathon #26point2 #guinnessworldrecordholder #guinnessworldrecordfamily

Příspěvek sdílený High Heels for Guinness (@highheelsforguinness),Říj 15, 2017 v 1:43 PDT

Původní myšlenka zdolat maratón na vysokých podpatcích nepochází z Ameriky, ale ‒ jak jinak ‒ z Londýna. Tam se před několika lety jedna žena pokusila o totéž, ovšem neúspěšně. Dostala se jakž takž na úroveň půlmaratónu, pak boty vyzula a závod doběhla bosky. Sewellová se nechala inspirovat a svůj pokus přihlásila také u Guinnesse. Její výsledný čas byl nakonec 7 hodin, 27 minut a 53 vteřin. Pouhé dvě minuty jí chyběly do vypršení časového limitu. „V knize rekordů mi na pokus dali jen sedm a půl hodiny. Pokud bych to nestihla, zápis by nevyšel," vysvětlila běžkyně.

Sewellová se nyní vzpamatovává z přestálého utrpení a plánuje kratší výběhy se svými přáteli, tentokráte už ale v řádné běžecké obuvi. „Už můžu chodit a cítím se dobře," shrnuje rekordmanka.

Reklama

Související témata: