Hlavní obsah

Ruská agentka má problém. Její fígle už zřejmě nefungují

Richmond ve Virginii prý pořádá „nejpřátelštější maratón Ameriky“. Že se ale na odvrácené straně přátelské tváře skrývá tvrdá bota neváhající nakopat podvodníky a zloděje, se přesvědčila ruská agentka, starající se o své keňské vítězné běžce a běžkyně neortodoxním a značně nesportovním způsobem. Ruska dlouhou dobu zneužívá menší závody, které nemají dostatek prostředků na dopingové testy. Africké svěřence nutila závodit až otrokářským způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Larisa Mikhaylova (s číslem 191) v době, kdy ještě sama závodila.

Článek

Larisa Michajlovová sama kdysi závodila na středních tratích. Poslední roky dělá agentku africkým běžcům. Její zvláštní postupy se ale do hledáčku příslušných orgánů dostaly už nekolikrát. Princip je jednoduchý: Najde si běžce, kteří zoufale potřebují peníze, jsou dobří, nikoli však špičkoví. Nevadí. Jejich agentka je beztak posílá pouze na malé závody, kde nehrozí kontroly na doping. Tam vyhrají, a i když nevyhrají, získají určité peníze třeba i za páté místo. Z nich si ruská agentka strhává tučné procento. A že od agentky dostávají také „vitamíny", naivní Afričané snad ani moc řešit nechtějí.

„Vybírala nám závody. Řekla tam a tam je nějaký závod. A my jsme neměli možnost odmítnout. Ani jsem nevěděla, kam nás veze. Jen jsem věděla, že budu závodit," líčila své zkušenosti jedna ze svěřenkyň. „Říkala nám, že to jsou vitamíny. Všechno, co jsem věděla, bylo, že si nesmíme nic píchat, že to je špatné. Myslela jsem si, že když něco jenom polykáte, je to ok," svěřila se později médiím africká běžkyně.

V Richmondu se tyto praktiky ovšem se zlou potázaly. Vítěz mužské kategorie, stejně jako první a třetí žena byli nemilosrdně diskvalifikováni a vymazáni z listin. Nejnovější regule totiž pořadatelům umožňují tvrdě postupovat proti všem, kteří jsou spojeni s kouči nebo agenty s dopingovou minulostí. Za poslední dva roky k sobě Michajlovová přitáhla velkou pozornost, zvláště pak antidopingových organizací. Její jméno je spojováno snad se všemi známými druhy dopingu. Vyšetřování prokázalo, že má fungující systém zásobování svěřenců zakázanými látkami. Ti na předních místech menších závodů dostávají prize money, z nichž si agentka odebírá procenta. V Richmondu například představují 2500, 1500 a 750 dolarů pro prvního, druhého a třetího v kategorii (asi 54 000, 33 000 a 16 000 korun).

Když přišly problémy, Michajlovová rychle zareagovala: Při své práci prostě používala jiné jméno. To byl i případ Richmondu. Tam se ovšem organizátorům podařilo prokázat nejen to, kdo za běžci jako agent stojí, ale i to, že se oni sami snažili pravou identitu Rusky zakrývat. Diskvalifikovaný vítěz z Richmondu závodil letos v Americe třináctkrát a nikdy neskončil hůře než pátý. Vždycky tak ze závodů odvážel peníze pro sebe a svou agentku. Slušný výkon. Co ale bude dál? V Richmondu získal spolu s dalšími jedno nehezké prvenství: Za posledních 20 let jsou to první top-běžci, kteří tu byli diskvalifikováni.

Reklama

Související témata:
Procenta