Hlavní obsah

Keňanka chce všechny rekordy na královské trati pro sebe

Keňanka Mary Jepkosgei Keitany si na letošní rok vzala na mušku maratónský rekord. Ne že by ho už neměla, ale je v tom háček. Od roku 2012 totiž Mezinárodní asociace atletických federací IAAF uznává na královské trati rekordy hned dva. Women-only pro závody, kde mají ženy oddělený start od mužů, a mixed-gender, kde mohou ženy použít mužské vodiče. Loni Keitany v Londýně zvítězila a odnesla si rekordní výsledek pro ryze ženský závod. Teď chce i ten smíšený.

Foto: RunCzech

Mary Keitany, jedna z nejrychlejších vytrvalkyň světa.

Článek

Mary Keitany je už v současné době držitelkou maratónského rekordu v kategorii women-only s výkonem 2 hodiny, 17 minut, 1 vteřina. Výsledek Pauly Radcliffe ze smíšeného závodu je ale ještě o téměř dvě minuty lepší. Může tak platit za jakýsi absolutní rekord v ženské kategorii. To je určitě jedním z důvodů, proč rekord domácí běžkyně působí na Keňanku tak vyzývavě. Ta se po patnácti letech, po něž rekord nikdo nepřekonal, rozhodla k akci. Na konci dubna se na London Marathon pokusí ženský čas na 42 195 metrů vylepšit.

„Vím, že rekordu dosáhla Paula Radcliffe na této trati už v roce 2003 a že je tady ve Velké Británii velice populární osobností. Přesto věřím, že mě tu diváci v mé výzvě podpoří a pomohou mi dosáhnout něco neskutečného," řekla keňská závodnice britské stanici BBC. Loňský úspěch slavila Keitany s dopomocí vodiček. Ještě v polovině loňského závodu vypadalo vše velice slibně ‒ náskok na stávající rekord Pauly Radcliffe činil celou minutu. Krátce po polovině závodu ale Keňanka zpomalila, takže z útoku na rekord Britky (2:15:25 ‒ pozn. red.) nakonec nedošlo.

„Loni jsem se na londýnském maratónu cítila opravdu dobře, ale bylo velice těžké běžet téměř polovinu závodu sama," komentovala později Keňanka odstoupení svých vodících běžkyň. Letos chce na rekord zaútočit s pomocí mužských vodičů a doufá v úspěch. „Snad bude forma, zdraví i počasí stát na mé straně," věří šampiónka. Uvidíme, jaká bude realita 22. dubna.

Reklama