Hlavní obsah

Nádoby se teď budou jíst. Konec plastů na závodech?

V Británii jsou zase o kus napřed oproti zbytku světa. Stejně jako za průmyslové revoluce. Zřejmě si na ostrovech řekli, že odpadu za dobu každoročně pořádaných maratónů snad v každém větším městě světa už bylo dost. A že tomu jednou provždy zatnou tipec. Začali od nejčastějšího a nejobjemnějšího závodního odpadu ‒ u plastových pohárků.

Konec odhozených kelímků při maratónech?Video: Reuters

 
Článek

Plastové kelímky použije jeden běžec při závodě třeba i dva tři na jedné občerstvovací stanici. Pokud budeme uvažovat o maratónu, máme zhruba deset stanic na trati a třeba 10 000 startujících. Kolik odpadních kelímků vyrobíme za jedno dopoledne? Možná ii kolem tří set tisíc! To je dosti alarmující číslo. S novým britským vynálezem tento údaj klesá k nule.

Na britských ostrovech jsou nyní schopni uspořádat závod bez jediného použitého pohárku nebo plastové láhve. Nové Ooho Balls jsou vlastně takovými bublinami naplněnými vodou nebo sportovním nápojem. Velikost bublin může být variabilní, smysl ale vynález dává hlavně ve velikosti zhruba jednoho loku. Pak se dá totiž bublina najednou vypít i sníst. Tedy její obsah vypít a membrána bubliny sníst.

Materiál bubliny je totiž naprosto přírodní, vyrobený z rostlin a výtažků z mořských řas. Je bez problémů stravitelný. Pokud by přeci jen při závodech došlo k zahození obalu, jeho upadnutí a podobně, rozloží se sám během čtyř až šesti týdnů.

Produkt byl uveden na trh minulý rok, kdy začal tišit žízeň svých prvních zákazníků na speciálních akcích v Británii a Spojených státech. Nyní se výrobce spojil s přední domácí firmou v oblasti sportovních nápojů a nabízí alternativu plastových kalíšků a láhví při maratónech.

Bubliny Ooho se nyní oficiálně objevily také na Richmond Marathon na jihozápadě Londýna. Běžci si novou zkušenost povětšinou užívali a vítali ji. „Zpočátku je to trochu divné, ale jakmile jednou víte, co od toho čekat, je to vynikající. Skvělá myšlenka!" podělil se o svůj názor jeden z běžců.

Také byste uvítali možnost vyměnit kelímky za jedlé bubliny?
Ano, je to skvělý nápad!
94,2 %
Ne, je to nechutné!
3,3 %
Nevím, co si o tom myslet.
2,5 %
Celkem hlasovalo 672 čtenářů.

Reklama