Hlavní obsah

Probuzení bez kávy: Tyhle nápoje vzpruží tělo na dlouhé hodiny

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Zvyku a závislosti na pití kávy se těžko zbavuje. Nějaký ten životabudič zkrátka člověk potřebuje. Existuje ovšem hned několik alternativ, které zafungují stejně dobře, ne-li lépe, jako šálek kávy. A ještě jsou pro naše tělo o poznání zdravější.

Foto: Profimedia.cz

Dopřejte si ještě zdravější povzbuzení!

Článek

Po kávovém kofeinu, o naprosto nezdravých a přeslazených energy drincích ani nemluvě, jde energie v těle strmě nahoru a stejně tak po chvíli upadá. U čajů tomu bývá naopak, jejich nabuzení přichází pomaleji, zato působí déle. Mimo jiné i proto je pro náš organismus tento typ vzpruhy zdravější. Kromě toho mají čaje mnoho dalších pozitivních vedlejších účinků. Stejně jako kávu bychom je ale neměli konzumovat před spaním. Platí tu heslo: Všeho s mírou. Několik šálků tedy postačí.

Konzumace okolo 300 mg kofeinu (cca 5 šálků kávy) denně může dlouhodobě narušovat spánek a únava se pak stává začarovaným kruhem. Tato hranice je ovšem individuální a v některých případech může být i nižší. Jestliže po vypití kávy pociťujete nervozitu, bušení srdce nebo se vám špatně usíná/spí, možná je na čase zkusit některou z alternativ a také omezit přísun kofeinu. A obecně se doporučuje nepít kofeinové nápoje na lačný žaludek.

Zelený čaj

Energie a prospěšné látky získané pitím zeleného čaje jsou celkem známé, ale vědci přicházejí stále na nové a nové přínosy. Kromě toho, že je zelený čaj – hovoříme o tom pravém a kvalitním – bohatý na antioxidanty, pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Podle nových poznatků dokonce může u žen snížit riziko rakoviny prsu až o 22 procent. Navíc katechiny obsažené v zeleném čaji údajně zpomalují stárnutí a chrání buňky před volnými radikály.

Zelený čaj obsahuje také kofein jako káva. Tento kofein ale tolik nezatěžuje srdce a cévy. Vedle toho, že vás zelený čaj zbaví únavy, probudí také celý metabolismus. Vědecké studie prokázaly, že při pravidelné konzumaci zeleného čaje tělo lépe spaluje tuky. Tomu, kdo tedy běhá a sportuje s cílem shodit nějaké to přebytečné kilečko, může být zelený čaj správným parťákem. Stejně tak nakopne náš mozek, díky čemuž se vydržíme lépe soustředit. Dále také snižuje cholesterol a látka zvaná theanin působí jako přírodní antidepresivum.

Tip: Na sypané čaje existují speciální rychlovarné konvice s volbou několika teplot vody, obvykle se totiž nepřelévají tou vařící. V těchto konvicích je pak možné jednu porci čaje využít bez problému na dva až tři nálevy.

Matcha

Jedním z typů zeleného čaje je také dnes populární matcha, jemný, sytě zelený prášek. Tento čaj se vyrábí odlišným způsobem. Díky tomu, že se jeho listy několik týdnů před sklizní zakryjí před slunečními paprsky, vyprodukuje rostlina větší množství chlorofylu. Celé lístky se pak pečlivě protřídí, prosuší a rozemelou na velmi jemný prášek. Účinek tohoto nápoje je až desetinásobný oproti klasickému zelenému čaji.

Yerba maté

Yerba maté, tradiční nápoj jihoamerických indiánů, se vyrábí z rostliny zvané cesmína paraguayská. Má stejně jako ostatní čaje lépe vstřebatelný kofein než káva. Vedle toho, že vám dobije baterky a zlepší koncentraci, ještě blahodárně působí na tlusté střevo. Vzhledem k tomu, že jsou Češi celosvětově na předních příčkách v četnosti výskytu rakoviny tlustého střeva, by si tu yerba maté zasloužilo trochu větší popularitu. I yerba maté urychluje spalování tuku. Plus obsahuje přes 20 vitamínů a další prospěšné látky.

Reklama