Rubriky:

Co na talíř

Živě

Sportovní lahve jsou větší špína, než jste si mysleli, tvrdí nová studie

7. ledna 2019 08:13 - Rio de Janeiro

Každý, kdo se věnuje nějakým sportovním aktivitám, ví, že hydratace je základem dobrých výkonů i patřičné regenerace. Asi všichni bez výjimky máme doma pro účely zavodňování nějakou tu sportovní lahev, pravděpodobně jich většina z nás bude mít dokonce několik. O bakteriích už jsme asi všichni také někdy slyšeli. A jak spolu tyto dvě věci souvisejí? Možná budete překvapení...

 

Profimedia.cz

Na univerzitě v Rio de Janeiru provedli mikrobiologové společně s patology zajímavý experiment. Neočekávaně „přepadávali" návštěvníky posilovny a přesvědčovali je, aby jim za účelem experimentu věnovali svou sportovní lahev. Efekt překvapení naprosto neinformovaných lidí byl nutný pro dodržení reálných podmínek pokusu. Vědci takto získali lahve od třiceti sportovců a porovnávali výsledky se stejnými, čerstvě zakoupenými lahvemi.

Běž a voň! aneb Smrdění není pro každého

Lahve byly plastové, a tak vědci dospěli k závěrům překvapivým pro laiky, nepřekvapivým pro ně samotné. Zaznamenatelnou kontaminaci bakteriemi objevili vědci v 83 % případů (25 láhví ze 30). Nejvíce zastoupený byl Staphylococcus aureus, takzvaný „zlatý stafylokok", který přirozeně žije na kůži a sliznicích asi u třetiny světové populace. Způsobovat může drobné záněty až po velmi vážné otravy krve. Jeho toxiny rozkládají buněčné struktury lidské tkáně. Vědci jej našli v přibližně u 27 % případů, tedy v osmi případech. Druhá nejzastoupenější byla Escherichia coli, tu našli vědci v pěti láhvích (17 % vzorků). Tato bakterie je známou součástí mikroflóry zažívacího traktu člověka, pokud se ale dostane jinam, může napáchat velké škody. Ve vaší sportovní lahvi by také určitě být neměla.

Mytí hydratačních systémů – domácí výroba čisticích přípravků

Problémy způsobené kontaminací nápojových nádob ovlivňuje jednak typ mikroorganismu, jeho množství a také stav imunitního systému dotyčného jedince. Ke kontaminaci lahví dochází nejčastěji při manipulaci, kdy se bakterie do lahve dostávají nepřímým kontaktem. Nepřímý kontakt znamená, že mikroorganismy z jednoho místa na druhé přeneseme svýma rukama. Stačí neumýt si ruce po použití záchodu nebo se rukou dotknout obličeje.

Co doporučují vědci? Především mýt si důkladně ruce před každou přípravou sportovního nápoje a také pečlivě vymývat lahve před každým použitím. Na lahve asi nejlépe platí myčka (nejprve ale zkontrolujte, zda zrovna ta vaše do myčky může) a na ruce dostatek mýdla a teplé vody, přičemž vědci upozorňují, abychom řádně mydlili také okolí nehtů, kde se mikroorganismy drží nejčastěji. K samotným lahvím výzkumníci navíc dodávají, že plast je asi nejméně vhodným materiálem na opětovné uchovávání nápojů. Lepší jsou podle nich kovové nebo skleněné nádoby. Jejich hladký povrch usazování a růstu mikroorganismů přirozeně brání. Na plastech se nejsnadněji tvoří tzv. biofilm, kde se mohou bakterie vesele množit. Nákupem kovové lahve ale ještě problém vyřešit nemusíte, hodně z nich má totiž vnitřek potahovaný opět umělou hmotou nebo ošetřený nějakým nátěrem.

kü, Sport.cz

Používáte plastové sportovní láhve?


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv červenec srpen září říjen listopad prosinec leden 2020 únor 2020 březen 2020 duben 2020 květen 2020 červen 2020 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce