Hlavní obsah

Fitness brownies bez lepku a cukru

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Zdravé mlsání, které si můžete bez výčitek dopřát klidně pravidelně – jedním takovým receptem jsou banánové brownies, na které nepotřebujete mít doma ani mouku, ani cukr. A pokaždé si je můžete „vytunit“ trochu jinak.

Foto: Klára Antonova Fischleinová

Fitness brownies bez lepku a cukru a bez výčitek.

Článek

Chutnají vám banánovo-kakaové dezerty? Ujíždíte si na ořechových máslech? Vyhýbáte se přidanému cukru a lepku? Pokud vaše chuťové buňky zbystřily, tenhle recept si zamilujete.

Hlavní ingrediencí jsou zralé banány, které patří k nejzdravějším zdrojům energie a jsou tak skvělou svačinkou před tréninkem i během něj. Díky pektinu a vláknině má banán také dar příznivě ovlivňovat trávení, obsahem draslíku podporuje látkovou výměnu a hořčík je zase důležitým minerálem pro svaly i nervovou soustavu.

Foto: Klára Antonova Fischleinová

Zdravé občerstvení pro běžkyně, běžce, maratonce i ultraběžce.

Další složkou tohoto dezertu je ořechová mouka a ořechové máslo. Ty pokrm obohacují o další zdravé tuky, sacharidy, vlákninu, vitamíny a minerály. Důležité jsou kvalitní produkty s minimální průmyslovou úpravou, aby se v nich zachovalo maximum nutričních hodnot a benefitů.

FITNESS BROWNIES
2-3 zralé banány (podle velikosti)
80 g kokosové mouky
40 g kvalitního holandského kakaa
1 vrchovatou lžíci přírodního ořechového másla (libovolného druhu)
1 lžíci medu nebo čekankového sirupu
1 vejce
1 dcl vody
1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů

Nejprve pečlivě smícháme sypké ingredience, poté do nich postupně přidáváme ingredience tekuté. Po důkladném promíchaní vznikne vláčné těsto, které drží pohromadě. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Mezitím těsto přemístíme do menšího pekáče nebo formy vyložené pečícím papírem. Rozetřeme do vrstvy vysoké několik centimetrů. Pečeme 20 minut. Servírujeme ozdobené například trochou mascarpone a ovocem. A pokud je váš milý/milá zrovna na trati nějakého ultra nebo krouží na ovále v rámci 24hodinovky, věřte, že vás bude milovat ještě o moc víc, když ho/ji nějakým takovým brownie v nejtěžší chvíli počastujete.

Reklama

Související témata:
Brownies
Recepty bez cukru