Hlavní obsah

Je čas! Hubneme do šortek - pojďte dát nadváze K.O.

Praha

Máme se dobře. Máme se tak dobře, že si k jídlu můžeme koupit v podstatě cokoli jedlého na této planetě. A můžeme to jíst, kdy jen chceme, kolikrát denně chceme a téměř v jakémkoli množství. Mnozí z nás tohoto stavu společnosti do sytosti využívají. I když termín „do sytosti“ je v tomto kontextu poněkud zvrácený. Industrializovaný svět má dlouhodobý problém - nadváhu a obezitu.

Foto: Profimedia.cz

Běh vám může doslova zachránit život. Čím dříve začnete, tím lépe.

Článek

Evropa a Severní Amerika se stále více potýkají s nezdravým hmotnostním nárůstem u svého obyvatelstva. Bohužel obecně vzato rodu Homo sapiens ubývá svalové hmoty a přibývá tukových polštářů. Kam bude vývoj směřovat dále? Za posledních patnáct let nám v České republice výrazně narostla břicha. V roce 2000 bylo obézních mužů či mužů s nadváhou v naší populaci „jen" 49 %. Nyní se už blížíme k hranici 70 % (v roce 2013 činil tento podíl celých 65 %)!

Lidské tělo je předurčeno k pohybu

Ano, člověk nesmí být líný se pořádně najíst, to je jisté. Nicméně selský rozum praví, že bychom neměli přijímat o mnoho více energie, než kterou opravdu využijeme. Jinak si ji budeme ukládat do zásoby. Lidské tělo je předurčeno k pohybu. Celý vývoj našeho druhu byl o dvou věcech - útočit nebo utíkat. A že to byly nějaké energetické výdaje. Dnešní člověk ale na pohyb nemá čas, a tak někdo řeší svoji energetickou dysbalanci tím, že přestává jíst. A to asi také není úplně dobře. Navíc, jak dokazují statistiky, není takových jedinců tolik, aby dokázali zachránit celý náš druh.

České ženy jsou na tom o trochu lépe než jejich mužské protějšky. Po nějakých těch výkyvech u nich došlo k absolutnímu nárůstu četnosti nadváhy a obezity „jen" o zhruba 4 %. Celkově by nás ale stav věci neměl příliš uklidňovat. Naše ženy trpí nadváhou a obezitou ve 46 % případů.

Pohyb, a běh obzvláště, získává na stále větší popularitě, nicméně za celou populaci četnost pohybových aktivit spíše klesá. Naše zdatnost jde ke dnu a s ní i naše zdraví. Navíc se ukazuje, že nedostatek pohybu dokáže být dvakrát smrtelnější životní volbou než obezita. Podle britských vědců jen v Evropě způsobí absence pohybových aktivit na 670 000 úmrtí ročně. Dvanáctileté výzkumy ukázaly, že deficit pohybu způsobuje zdravotní problémy bez ohledu na to, zda jste štíhlí či prostorově obdaření. Nepřekvapí tudíž ani fakt, že sportující cvalíci jsou přeci jen zdravější než jejich neaktivní kolegové ze stejného konce hmotnostního spektra.

Pojďme ale neřešit ani statistiky, a koneckonců ani kalorie a pojďme raději běhat. Je to laciné, je to zdravé, pálí se při tom kalorie a ještě budete „in". Pochrochtávat blahem si nebude pouze vaše tělesná schránka, ale také ta duševní.

Reklama

Související témata: