Hlavní obsah

Chcete běhat do sta let? Buďte jako veverky!

Vyhnout se předčasnému úmrtí v souvislosti s onemocněním oběhového aparátu, rakovinou, cukrovkou, s onemocněním dýchacích cest nebo degenerativních změn nervstva? Je třeba následovat veverky a chroustat alespoň za hrst oříšků denně. Tak to alespoň vypozorovali holandští vědci.

Foto: Profimedia.cz

Stačí pár ořechů každý den a naše tělo bude silnější.

Článek

Deset let pozorovali vědci z Maastricht University mnoho desítek tisíc lidí a jejich stravovací návyky. Studie ukázala, že riziko předčasného úmrtí se snížilo o 23 %, pokud pozorované objekty snědli alespoň deset gramů oříšků za den. Počítají se vlašské, lískové, para ořechy i další včetně buráků. Co je ale zajímavé, že u arašídového másla se vědcům nepodařilo zjistit jakékoli pozitivní účinky na lidské zdraví.

Ořechy obsahují mono i polynenasycené mastné kyseliny, množství vitamínů, vlákninu, antioxidanty a jiné bioaktivní látky. Jejich konzumenti snížili zdravotní rizika o 23 %. Jde ovšem pouze o průměrnou hodnotu. U degenerativních onemocnění nervového systému pokleslo riziko dokonce o 45 %, u onemocnění dýchacích cest o 39 % a u cukrovky o 30 %. Pokud svoji konzumaci oříšků zvednete na 15 gramů denně, dostanete se k výsledkům ještě lepším.

Vědci si rovněž povšimli dalšího zajímavého faktu. Pojídači oříšků vykazovali obecně vyšší příjem také ovoce a zeleniny. Zřejmě konzumace těchto plodů pozitivně ovlivňuje i další stravovací návyky. A bomba pro dámy na konec ‒ v testovaném vzorku osob se také ukázalo, že ženy konzumující pravidelně ořechy bývají štíhlejší.

Další dobré zprávy pro běžce. Pokud tedy budeme následovat cestu ořechožravých hlodavců, budeme mít zdravé systémy, které bezprostředně potřebujeme pro vykonávání koníčku ze všech nejoblíbenějšího ‒ běhu. Je toho opravdu tak hodně, čeho si naše tělo žádá? Hrst oblíbených ořechů denně, co to je? Ovšem jako vášnivému pojídači arašídového másla se mi bude chuťovým pohárkům špatně vysvětlovat, že pro naše společné výkony nemá tato libůstka žádný význam.

Tak tedy vzhůru, do kapsy běžeckých trenýrek místo nepřirozených výtvorů chemických továren za hrst ořechů a během v běh!

Reklama

Související témata: