Hlavní obsah

Jezte a běhejte jako Keňané!

Světlo světa spatřilo už množství nejrůznějších textů, výzkumů, studií a analýz, proč jsou ti Keňané tak dobří. Nejrůznější zvídálkové jezdí do Keni, trénují s Keňany, žijí mezi Keňany ‒ a neběhají jako Keňané. O jejich pokusech vycházejí celé knihy. My se zaměříme jen na jeden aspekt, který může za dominanci východoafrických běžců. Kromě stavby těla, tréninku ve vysokých nadmořských výškách a běhu jako součásti běžného života již od útlého věku je možná trochu opomíjeným faktorem také strava. Jezte jako Keňané!

Foto: RunCzech

Jezte jako Keňané! V příštím díle si povíme, jak jako Keňan také pít.

Článek

Existují výborní běžci-ultramaratonci, kteří dokáží fungovat v podstatě pouze na sušenkách jedné značky a nealkoholickém nápoji jiné nadnárodní společnosti. Známe případy veganů, kteří to zhusta natírají jiným. A jsou mezi námi i tací, kteří přísahají na blahodárné účinky klobás. A tihle všichni se jen velmi zřídka vyrovnají Keňanům. Může za to také skladba jejich stravy?

Keňan nemlsá

Ne že by to bylo zcela vyloučené, ale elitní africký běžec prostě nechce. Necpe se čokoládou nebo bonbóny. Když má doopravdy chuť na „něco malého dobrého", dá si sladké ovoce. Papaja nebo banán mu chutná více než bábovka od babičky. A proti takovému zdravému mlsání není co namítnout. Čerstvé ovoce je asi jedna z nejzdravějších věcí, které dokážeme do našeho zažívacího potrubí nacpat.

Keňan jí čerstvě a lokálně

Možná malá rozvinutost krajiny, v níž žijete, není vždy úplně na škodu. Průmyslově zpracovávané potraviny s dlouhou dobou trvanlivosti a s velkým výčtem chemikálií uvnitř jsou vám v podstatě nedostupné. Jíte to, co vám nebo nějakému krajanovi vyrostlo na poli a vy jste si to koupili na trhu. Vaříte si doma. A třeba i na ohni. Keňští běžci jedí „své" jídlo ‒ kukuřičnou kaši, zeleninové saláty, vařené fazole, nekynutý chleba.

Keňan nejí mnoho masa

Určitě jste už také slyšeli o tom, že před závody by se měl omezit nebo úplně vypustit přísun masa a člověk by se měl vyhýbat „těžkým" masům a holdovat maximálně rybám či drůbeži. Keňský běžec nejí maso víckrát než třikrát až čtyřikrát do týdne. Předloni probíhal v Americe rozsáhlý výzkum na 400 000 jedincích, který ukázal, že velmi umírněné pojídání masa je zdravější než jeho rozsáhlá konzumace či vegetariánství.

Keňan miluje uhlohydráty

Typická keňská strava je založená na komplexních uhlohydrátech, na rafinované jednoduché cukry zapomeňte. Téměř 80 % diety keňských běžců je prý založena na škrobech. Zdá se, že minimálně v jejich tělech toto palivo funguje perfektně.

Keňan nekecá a maká

Není žádným tajemstvím, že špičkoví běžci z Keni holdují dvojfázovým až třífázovým tréninkům. První si většinou užívají brzkého jitra ještě s prázdným žaludkem. Efekt výkonnostního nárůstu a adaptačních procesů při tréninku se sníženou hladinou krevního glykogenu je dobře znám.

Nutno ale podotknout, že ti nejlepší závodníci prý odpočívají až 16 hodin denně. Já nevím jak vy, ale já jdu ohlodat nějaký ten kukuřičný klas a na pár hodin zrelaxovat po náročném tréninku.

Byli byste ochotní změnit kvůli sportu svůj jídelníček?
Nikdy, svých knedlíků a vepřové se zelím se nevzdám!
9,8 %
Něco bych snad dokázal/a vypustit, to by záleželo.
21,2 %
Určitě, je to jen malá oběť položená na oltář lepší výkonnosti.
69 %
Celkem hlasovalo 307 čtenářů.

Reklama

Související témata: