Hlavní obsah

TEST: Objevili jsme pivní lahůdku pro běžce - Squeezy Energy Gel BEER

René KujanSport.cz

Už vás nebaví čokoláda nebo standardní energetické gely s fádními ovocnými příchutěmi? Zkuste svůj žaludek mile překvapit. Dopřejte mu pivo, rajče nebo třeba kolu. Kvalitní a navíc chutný gel nenajdete na každém rohu. Je třeba dlouho pátrat, zkoušet, vybírat. Abychom vám usnadnili výběr, provedli jsme tohle všechno za vás. Teď už vás nikdo neopije rohlíkem. Bude na to potřebovat alespoň černé pivo, lihuprostou Bloody Mary či energizující kolu.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Tato příchuť je pro české běžce pravděpodobně nejideálnější.

Článek
Fotogalerie

Také jste měli donedávna pocit, že se vám ze všech těch umělohmotných příchutí energetických gelů dělá špatně, a to ani nemusíte příliš dlouho běžet? Objevili jsme společně skulinu na trhu. Takovou skulinu, která už se naštěstí začíná zaplňovat.

Posedíte rádi s kamarády v hospůdce nad orosenou sklenicí řádně vychlazeného piva? Je pivo váš každodenní tekutý chléb? Pak jste na správné stopě. Konečně se v obchodech objevuje příchuť jako šitá na míru českým běžcům ‒ pivní. Vždyť jsme také v konzumaci piva první na světě! V naší zemi se v průměru vypije 288 piv za rok na jedenkaždého obyvatele. Teď bude třeba k tomu započítávat i pivní gely.

Pivo, to je ten nápoj!

Ne, nebojte, gel je nealkoholický. Ale doopravdy chutná jako skutečné pivo. Máte-li v lásce tmavá piva, určitě si jej oblíbíte. Na jazyku vám zůstává hutná chuť kupříkladu Guinnesse. Energetický gel obsahuje sacharidy, naopak neobsahuje laktózu (mléčný cukr), ani lepek, takže jej bez problémů může pozřít i sportovec-celiak.

Energie gelu se ukrývá hlavně v maltodextrinu a fruktóze. Jeho pomocí zároveň také doplníte soli a vitamín C. Marně se sám sebe ptám: Když někdo udělá v hospodě třeba dvacet piv za večer, na kolik energetických gelů s příchutí piva by asi uběhl maratón?

Nealkoholická Boody Mary

Další velice netradiční příchutí je rajčatová. Gel, ačkoli je energetický a našlapaný sacharidy, je zároveň mírně slaný. Jak váš žaludek sužovaný od začátku do konce závodů jen samými cukry, sladkostmi zaplesá nad nezvyklou chutí! Je to jako si po procházce vyprahlou pouští dopřát jednu skvěle umíchanou Bloody Mary. Kromě standardního složení v sobě gel ukrývá také 4 % rajčatového prášku.

Kola nakopávačka

Výrobce u této řady „Energy Gel" doporučuje zkonzumovat dvě až tři balení za hodinu při sportovním výkonu, vždy při řádném zapití 150 až 250 mililitry vody. Příchuť koly už pochází z řady „Energy Super Gel", který má kromě standardního složení navíc také kofein. Jeden miligram kofeinu na každý gram gelu. V jednom sáčku je tak 33 mg kofeinu, tedy asi jako polovina šálku instantní kávy. Také tady doporučuje výrobce použití dvou až tří sáčků za hodinu.

Osobně nejsem žádný velký příznivec gelů a podobných vymožeností. Nicméně když jsem byl narychlo vyzván k Prague Digital Marathonu, sháněl jsem nějaký dostupný a prudce jedlý zdroj energie a potřeboval jsem ho hned. Gely většinou přehlížím a odsouvám ve své mysli na nejnižší poličky nákupních regálů. Když jsem ale zaslechl něco o pivu, neodolal jsem. A jako bývalý vegetarián jsem zeleninu ve tvaru rajčete nemohl odmítnout. Kola pak už byla jen logickým doplňkem pro závěrečné „nakopnutí". Příjemným překvapením byla také spotřeba. Za tři a půl hodiny běhu na páse jsem měl spotřebovat minimálně osm sáčků. Mně stačily dva a jedno padesátigramové balení Energy Fruit Gum, jakési obdoby gumových medvídků pro běžce.

Potěšilo mne také zjištění, že všechny produkty Squeezy se v současné době produkují v Německu. Totéž prý platí o surovinách. Žádný pochybný import z východní Evropy či Asie. Produced in Germany.

Používáte na závodech gely?
Ano, je to nejrychlejší a nejsnadnější zdroj energie.
30,6 %
Někdy, když je nejhůře, jinak mám lepší svačinu.
22,6 %
Ne, nejsem ropák.
46,8 %
Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Reklama