Hlavní obsah

Sladký rebel vás osvěží a ještě prospěje vašemu srdci

Praha

Meloun je na regálech našich obchodů za velkého rebela. Nikdo totiž pořádně neví, jestli se v jeho případě jedná o ovoce, nebo o zeleninu. Obsahuje docela dost cukru, takže by splňoval jednu z definic ovoce. Zároveň se ale pěstuje ze semen a jde o jednoletou rostlinu, takže je to zelenina. Jak ale takový rebelující plod může prospět sportovcům?

Foto: Profimedia.cz

Není jasné, zda je meloun ovoce, nebo zelenina. Ale hlavně, že nám pomáhá

Článek

Nemusíte být zrovna botanik nebo odborník na biochemii. Stačí si zaběhnout nějaký ultramaratón, na jehož občerstvovačkách budou mít nakrájené kousky melounu, a zkusit to. V několika vteřinách je vám jasné, že toto je to pravé občerstvení pro vaše znavené tělo.

Takový meloun vám nenásilnou formou doplní tekutiny. Navíc krásně vypadá, skvěle chutná i voní. Uspokojíte všechny smysly. A ani si nevšimnete, že při jedení vlastně mnohem více pijete ‒ meloun totiž obsahuje zhruba 90 % vody. Dále vám pomůže doplnit vitamín C. A ten při výkonu budete určitě potřebovat. Působí jako antioxidant a pomáhá tělu lépe se vyrovnat se zátěží, lépe se zbavovat odpadních látek zkroušeného metabolismu. Ve 100 gramech melounu najdete asi šestinu doporučené denní dávky vitamínu C.

Kromě toho obsahuje sladký rebel také menší množství vitamínu A a vitamínů ze skupiny B. Na minerály je sice trochu chudší, ale i tak jich má poměrně široké spektrum. Hořčík, mangan, železo, fosfor, draslík, zinek... Není tedy divu, že meloun pomáhá snižovat riziko srdečních chorob a zmírňovat symptomy astmatu.

Původní domovinou melounu je jižní Afrika. Dnešním největším světovým producentem melounů je ovšem Čína s téměř 70 miliony plodů vyprodukovaných každý rok.

Pro běžce je ale snad ještě zajímavější bezkonkurenční obsah lykopenu, červeného rostlinného barviva. Lykopen patří rovněž mezi antioxidanty a má ochranný vliv na buňky lidských tkání a orgánů. Prokázán byl jeho velmi příznivý vliv na kardiovaskulární systém a kosti. Jako třešnička na dortu vypadá fakt, že lykopen působí synergicky právě s vitamínem C. Zdá se, že meloun je ideální kombinací hydratace a antioxidantů pro každého znaveného běžce.

Reklama