Článek
Tělo se rádo nechá přemluvit, má totiž vlastní rozum a rychle přijde na to, že chipsy v raw variantě mu prospívají mnohem víc a přitom chutnají stejně dobře. A vy máte mnohem pestřejší výběr, co si usušit na večer.
Co potřebujete na karotkové chipsy |
---|
1 mrkev |
1/8 lžičky soli |
1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje |
1/2 lžičky skořice |
Co potřebujete na cuketové chipsy |
1 velkou cuketu |
1/2 lžičky cibulového prášku |
1/2 lžičky česnekového prášku |
pepř dle chuti |
sůl dle chuti |
1/2 lžičky kouřové sladké papriky |
1 lžíci olivového oleje |
Co potřebujete na chipsy z červené řepy |
4 středně velké červené řepy |
2 lžíce olivového oleje |
sůl a pepř dle chuti |
čerstvý tymián a rozmarýn na posypání |
Postup:
Postup je univerzální a vstřícný k drobným obměnám. Vybranou zeleninu očistěte, oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Věrným pomocníkem je v tomto případě mandolína. Pozor na prsty. Promíchejte olej se solí a kořením, tuto ochucovací složku nalijte na pokrájenou zeleninu a dobře promíchejte, aby se všechny plátky obalily.
Zbývá už jen vyskládat zeleninu na pláty sušičky a usušit do křupava. Pak chipsy buď snězte, nebo zavřete do vzduchotěsné krabičky nebo dózy. Vydrží v ní klidně i měsíc, pokud je nesníte. V běžném provozu domácnosti obvykle vydrží nanejvýš dva dny, protože jsou prostě neodolatelné. Dobrou chuť!
Náš tip:
Stejně dobře se dají sušit i celer, batáty či bílá ředkev.
Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.