Hlavní obsah

Zakousněte se do syrového: Zeleninové chipsy

Praha

A to nejlepší na konec z raw seriálu. Chipsy. Kdo si je občas nedá na stůl, usadí se do křesla a pustí televizi. Tohle je těžký kalibr, který funguje. Lidi, kterým nechutnají chipsy, bychom spočítali patrně na prstech jedné ruky. Lákavým smaženým bramborovým lupínkům se tak těžko odolává. Dobrá zpráva je, že stačí starý zlozvyk nahradit novým, zdravějším návykem.

Foto: Smart Press

Zeleninové chipsy, už jste vyzkoušeli?

Článek

Tělo se rádo nechá přemluvit, má totiž vlastní rozum a rychle přijde na to, že chipsy v raw variantě mu prospívají mnohem víc a přitom chutnají stejně dobře. A vy máte mnohem pestřejší výběr, co si usušit na večer.

Co potřebujete na karotkové chipsy
1 mrkev
1/8 lžičky soli
1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1/2 lžičky skořice
Co potřebujete na cuketové chipsy
1 velkou cuketu
1/2 lžičky cibulového prášku
1/2 lžičky česnekového prášku
pepř dle chuti
sůl dle chuti
1/2 lžičky kouřové sladké papriky
1 lžíci olivového oleje
Co potřebujete na chipsy z červené řepy
4 středně velké červené řepy
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř dle chuti
čerstvý tymián a rozmarýn na posypání

Postup:

Postup je univerzální a vstřícný k drobným obměnám. Vybranou zeleninu očistěte, oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Věrným pomocníkem je v tomto případě mandolína. Pozor na prsty. Promíchejte olej se solí a kořením, tuto ochucovací složku nalijte na pokrájenou zeleninu a dobře promíchejte, aby se všechny plátky obalily.

Zbývá už jen vyskládat zeleninu na pláty sušičky a usušit do křupava. Pak chipsy buď snězte, nebo zavřete do vzduchotěsné krabičky nebo dózy. Vydrží v ní klidně i měsíc, pokud je nesníte. V běžném provozu domácnosti obvykle vydrží nanejvýš dva dny, protože jsou prostě neodolatelné. Dobrou chuť!

Náš tip:

Stejně dobře se dají sušit i celer, batáty či bílá ředkev.

Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články