Hlavní obsah

Kofein zlepší vaši výkonnost, opatrnost je ale na místě

Londýn

Úzký vztah mezi požíváním kofeinu a atletickými výkony byl mnohokráte jednoznačně prokázán. Rovněž poslední studie International Society of Sports Nutrition dospívá ke stejnému zjištění. Kofein zkrátka může prospívat běžcům v mnoha různých směrech. Ovšem pozor, tento meč má dvě ostří. Pokud s ním budete mávat příliš lehkovážně, můžete se zranit.

Foto: Profimedia.cz

Káva je dobrým sluhou, ale špatným pánem.

Článek

Nejčastějším zjištěním ohledně kofeinu je, že zlepšuje výkonnost. To je zřejmě neoddiskutovatelný fakt. U běžců ovšem záleží také na celkové vzdálenosti, kterou hodlají uběhnout. A také na tom, zda konkrétní jedinec je na kofein spíše citlivý, nebo necitlivý. Pokud si před spaním v klidu dáte svůj oblíbený šálek a pak usnete jako špalek, budete patřit do druhé skupiny.

Pakliže se chystáte uběhnout půlmaratón či absolvovat trénink ve vysoké intenzitě do celkové doby trvání 1,5 hodiny, nejlépe vám kofein poslouží při požití čtvrt hodinu až hodinu před samotným výkonem. Může totiž až hodinu trvat, než kofein dosáhne své maximální koncentrace v krvi.

Výzkumníci také dospěli k přesvědčení, že nejlepších výsledků se dosahuje s 3 až 5 miligramy kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti běžce. Pokud tedy máte kupříkladu 75 kilogramů, vaše optimální hodnota bude mezi 225 mg - 375 mg kofeinu, přičemž platí, že osoby citlivé se drží u spodní hranice, běžci necitliví na kofein u hranice horní. Tato teoretická dávka se ale jeví jako poněkud obludná, uvážíte-li, že třeba čtvrtinková plechovka redbullu má v sobě 80 mg. Kdo vypije tři až pět plechovek redbullu předtím, než se postaví na start závodu?

PŘIBLIŽNÝ OBSAH KOFEINU
RedBull 0,25 l - 80 mg
káva latte - 220 mg
cola 0,33 l - 40 mg
černý čaj - 60 mg
instantní káva - 80 mg

Pro ultramaratónce a maratónce platí zase jiné tipy. Ti by se měli držet zkrátka až do posledního stádia závodu. Předčasné nabuzení by pro ně mohlo mít devastující účinky ještě před dosažením cíle, zkrátka by se předčasně zavařili. Kofein jak známo působí na centrální nervový systém. Potlačuje (dočasně) únavu, takže běžcům dovolí běžet stejně rychle po delší dobu nebo svoji rychlost zvýšit. Vytrvalci na dlouhých tratích nejvíce využijí účinků kofeinu, když jej požijí na posledních 5-10 kilometrů.

Méně známé jsou účinky kofeinu po doběhu. Zjistilo se, že i tady má co nabídnout. Možná má kofein své místo i v regeneraci. Ukázalo se totiž, že pokud jej běžci požívali po výkonu, zlepšilo se jejich doplňování zásob glykogenu (zdroj energie, zásobní polysacharid) až o 66 %! To je obzvláště štěpný moment pro běžce v intenzivním tréninku, jejichž další cvičební jednotka následuje do dvanácti hodin od té poslední. Rychle tak doplní energii a jsou tak lépe připraveni na další zátěž.

S pravidelným užíváním kofeinu bychom ale měli být opatrní. Tato psychoaktivní látka sice není na seznamu zakázaných přípravků, ale přesto má její užívání jistá úskalí. Pokud se totiž zvládnete kofeinem předávkovat, hrozí vám nevolnost, pocity na zvracení, úzkostné stavy, zvýšený srdeční tep. Nehledě dále na skutečnost, že budete-li se kofeinu oddávat pravidelně a vytrvale, vaše tělo si vůči němu vypěstuje rezistenci, takže jeho pozitivní účinky budou mizet.

Často se také kofein doporučuje jako pomocník při odbourávání tuků. U vytrvalců skutečně přináší lepší zužitkování tukových zásob. Pracující svaly přednostně využívají jako zdroj energie tuky, takže glykogen vydrží déle, můžeme déle podávat výkon. Toto „kouzlo" kofeinu ovšem přestává účinkovat už po několika málo dnech! Opět tak můžeme dospět k poznatku, že ke všemu je třeba přistupovat s obezřetností a mírou. A že kvalitní trénink je nenahraditelný.

Reklama

Související témata: