Hlavní obsah

Už samotná chuť piva činí sportovce šťastnými

Nová vědecká studie zkoumala účinky různých sportovních nápojů na psychiku a hladinu hormonů v krvi atletů. Zvláštní věc se stala při vyhodnocování a posuzování výsledků: Ze studie totiž vyplývá, že pivo dělá sportovce nejšťastnější. Má to ovšem důrazné ALE s vykřičníkem ve tvaru lebky a zkřížených hnátů.

Foto: Profimedia.cz

Má pivo své místo mezi běžci, nebo ne?!

Článek

Pivo způsobí, že se v mozku začne více uvolňovat hormon dopamin, člověk je pak šťastnější. Ukázalo se však, že alespoň v počátečních fázích za to nemůže obsah alkoholu v tomto nápoji, ale už pouhá chuť piva! To naznačuje s neúprosnou tvrdostí, že právě ona by mohla být klíčová i v případech závislostí a zneužívání.

Už samotná chuť piva spouští v mozku procesy, na jejichž konci je vyšší hladina dopaminu v naší krvi. Dopamin se někdy označuje také jako „hormon štěstí". Je zodpovědný za naše vnímání potěšení, příjemných pocitů. Hraje ale také velkou roli při vzniku motivace. Z temné strany je dáván do souvislosti se vznikem závislostí. Závislý jedinec totiž v konečném důsledku netouží po droze jako takové, ale po libých a příjemných pocitech navozených právě dopaminem.

Výzkumníci studovali 49 mužů, kterým podávali pivo a sportovní nápoj gatorade. Následně testovali reakci jejich nervového aparátu. Když probandi ochutnávali pivo, jejich mozek začal vylučovat dopamin. Vedoucí projektu na Indiana University dr. Kareken z toho vyvozuje, že už jen samotná chuť piva by mohla být klíčem k vyřešení problémů s alkoholem. (Že by pro navození příjemných pocitů a dobré motivace při sportu stačilo mít chuť piva v ústech? Raději u nás v redakci provedeme zvýšené množství experimentů s gely s příchutí piva!) Zároveň ale upozorňuje na skutečnost, že vylučovaný dopamin nás nejen činí šťastnými, ale také lačnými po další dávce ‒ a závislost může být na světě.

Studie dále prokázala, že reakce jsou silnější u lidí, kteří mají genetickou historii s výskytem závislosti, tedy že někdo z jejich předků byl závislý. Takoví lidé jsou pak více náchylní podléhat závislostem. A co z toho plyne pro nás, pro sportovce? Studie to výslovně neříká, ale my vyvozujeme, že než alkohol, to už raději knihu!

Sportujete a zároveň pijete pivo?
Ano, poměrně často.
86,1 %
Spíše zřídka.
10,6 %
Ne, jsem abstinent.
3,3 %
Celkem hlasovalo 1180 čtenářů.

Reklama