Hlavní obsah

Sůl je opravdu nad zlato

Okolo kuchyňské soli se vedou dlouhá léta nekonečné diskuse a nejinak je tomu i v běžeckých kruzích. Jedni ji vzývají, druzí jí nepřipisují o nic více než bělavé mapy na svém zpoceném trikotu. Jedni si myslí, že jí máme příliš, druzí namítají, že můžeme trpět nedostatkem. Kde je pravda? A jak využít sůl při tréninku i závodech?

Foto: Profimedia.cz

Sůl má v jídelníčku běžce nezastupitelné místo.

Článek

Chemicky patří chlorid sodný neoddiskutovatelně mezi základní stavební kameny našeho zdraví. Zkuste NaCl ze svého jídelníčku zcela odbourat a rovnou si můžete nechat tisknout parte. Dnes jsou ale v módě mnohé stravovací výstřelky. Low fat určitě znáte a na Low salt už jste určitě také narazili. Chutnají vám bramborové chipsy bez soli či nesolené pražené buráky? Redukce soli a zvyšování příjmu tekutin jako by bylo nějakou sportovní mantrou dneška. Obvykle se hovoří o šesti až sedmi gramech NaCl na den jako o zdravém stropu příjmu kuchyňské soli. Pokud ovšem dodržíte nízký příjem soli a budete dodržovat dnes tak doporučovaný hypertrofovaný pitný režim, dříve či později se dopracujete k hyponatremii, jejímž následkem je tělesné i mentální chřadnutí a v krajním případě i smrt.

Málokdo tuší, že poučka o 6-7 gramech soli na den vznikla někdy v 50. letech minulého století bez provedení praktické verifikace takového doporučení a je vlastně vytvořena na základě opaku k tomu, o čem se tušilo, že je špatné. Tenkrát odborný svět bojoval s vysokým krevním tlakem. Neslaná dieta skutečně může tlak snížit. Stane se tak o 3-4 %, a to tím způsobem, že dojde k redukci objemu krve (jejímu zhoustnutí), což v širším kontextu není zrovna příliš zdravá věc. Možná se zbavíte jednoho partikulárního problému, ale způsobíte mnohé jiné.

VĚDĚLI JSTE, ŽE:
• nedostatek soli zpomaluje metabolismus a při výkonu způsobuje rychlejší nástup únavy?
• sodík působí antimikrobiálně a přímo ovlivňuje rychlost hojení ran?
• nedostatek sodíku způsobuje větší produkci stresových hormonů, což má za následek poruchy spánku, stavy úzkosti, bolesti hlavy, zažívací problémy a špatnou koncentraci ‒ a navíc také odbourávání svalové hmoty?

Canadian Population Health Research Institute zkoumal 150 000 lidí několik let a pozoroval jejich stravovací návyky s ohledem k množství zkonzumované soli. Praxe ukazuje, že nejzdravěji (nejdelší předpokládaná doba dožití) se stravují lidé s příjmem 10-17 gramů soli na den (což je až 3x více než doporučovaná dávka). Lidé s vyšším i nižším příjmem vykazují znatelně vyšší míry úmrtnosti v řádech desítek procent.

Člověk ztrácí sůl pocením a močením. Čím více pijeme vodu nebo močopudné nápoje typu kávy nebo alkoholu, tím více močíme a ztrácíme soli. Pokud ale budeme doplňovat pouze ztracené tekutiny, naše vnitřní bilance se bude nadále zhoršovat.

TIP PRO BĚŽCE: Novější průzkumy naznačují, že výkonnost běžců je lepší, když zkonzumují přiměřené množství soli ještě před výkonem, než když po něm pouze doplňují ztracené minerály.

Solit příliš je špatné. Solit málo ale také. Nejlepší zřejmě bude, když se necháme řídit svým zdravým rozumem a zdravou chutí k jídlu. Možná si po přečtení tohoto článku neosladíte svou kávu o trochu více, ale třeba se s větší chutí zakousnete do svého oblíbeného slaného pečiva.

Reklama

Související témata:
Úmrtnost