Hlavní obsah

RECEPT: Mrkvová polévka pro váš zdravý kořínek

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Miluji zeleninové mixované polévky – zdravě, rychle a téměř bezpracně. Po takovéto polévce se oblízne dítě i dospělý chlap a lze ji připravit na mnoho způsobů, takže se neomrzí a příliš nezatíží ani kapsu. A princezna Diana na ni kdysi dávno údajně utáhla i prince Charlese.

Foto: archiv autorky

Mrkev - zdravý kořen pro náš zdravý kořínek

Článek

Mrkev (rostlina z čeledi miříkovitých) je na rozdíl od jiné zeleniny zdravější tepelně upravená, než syrová. Syrová má příliš tuhé buněčné stěny, a tak z ní hůře získáváme to, co chceme: betekaroten a další vitaminy a minerály. Krájíme či strouháme až těsně před konzumací nebo úpravou – mohl by se tak zničit vitamin C. Další významnou látkou je falkarinol, který se však naopak ničí (rozkládá) vařením. Pro zachování této látky s protirakovinnými účinky je proto lepší vařit mrkev spíše vcelku nebo ve větších kouscích.

1. Krémová smetanová

Budeme na ni potřebovat 3-4 velké mrkve, 2-3 brambory, smetanu, kousek másla a koření na dochucení – sůl, pepř, bylinky nebo kari. Oloupanou mrkev a brambory pokrájíme a povaříme v mírně osolené vodě. Když vše změkne, necháme si kousek mrkve vcelku a nakrájíme na plátky na pozdější dozdobení. Ostatní rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme. Přidáme pokrájené plátky mrkve a trochu čerstvých bylinek ze zahrádky. Podle chuti můžeme zjemnit ještě máslem.

2. Strouhaná

Na másle či ghee připravíme nastrouhanou mrkev a několik minut restujeme. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, přidáme polévkové koření a brambory pokrájené na drobné kostičky. Jsou-li menší, bude polévka přirozeně hustší (nebudete potřebovat jíšku) a nemusí se dále vařit tak dlouho. Když brambory změknou, přidáme smetanu a dochutíme. Ochucení může být různé – kromě soli a trochy pepře můžete vyzkoušet i variantu s kmínem (ten přidáme už ve fázi restování). Osobně nemám ráda zahušťování moukou. Alternativou může být trochu dětské krupičky, polenty či kuskusu, nebo též rozmíchané vajíčko. Není nad trochu zeleného – nasekaný mladý špenát nebo zahradní bylinky, z nichž mnohé rostou i nyní v listopadu.

3. S cibulkou

Tady nebudete potřebovat brambory, proto se můžete mrkvičkou směle cpát jak králíčci. Vezměte jí proto více a nakrájejte ji na kousky, které později rozmixujete. Na másle zpracujeme nejdříve mrkev, teprve pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a koření. S kořením můžete zaexperimentovat pokaždé jinak – nabízí se římský kmín, tymián, nové koření, pohrát si můžete i s medem a citronovou šťávou. Přidejte vodu nebo vývar a nechte mrkev změknout. Také zde si můžete ponechat před mixováním kousek mrkve vcelku na pozdější dozdobení. Rozmixujte, ozdobte zeleným a plátky nakrájené (uvařené) mrkve a je hotovo.

4. Honí vás...?

Trpíte-li častým nedobrovolným odbíháním na záchod a v útrobách to jen bouří, můžete sobě nebo svým dětem udělat dietní variantu, která také trochu „staví" a na rozdíl od obyčejných sucharů také chutná. Tato minimalistická varianta, s níž jsme se všichni setkali jako malé děti, tak obsahuje jen mrkev s bramborem, nakrájené a uvařené ve vodě. Mírně osolíme a rozmixujeme, z pochopitelných důvodů tu nepřidáváme smetanu ani cibuli či dráždivá koření.

5. Pikantní

Je libo česnek, zázvor či kari? V době všudypřítomných bacilů je to super záležitost. Jak moc chcete, aby vám hořel jazyk, záleží jen na vás. Nicméně je tu ještě jeden bonus: Takto připravené jídlo vás nejen uzdraví či udrží zdravými, ale také zahřeje v těchto sychravých dnech. Na másle si tedy připravíme cibulku, česnek či další palivo, přidáme restovat nahrubo strouhanou mrkev a přidáme vodu/vývar s nadrobno nakrájený bramborem.

Reklama

Související témata:
Pikantní