Hlavní obsah

Sůl a její druzi aneb Co všechno může způsobit nadbytek základního minerálu

Praha

Příliš mnoho soli vás může zabít stejně jistě jako příliš mnoho lásky přesně tak, jak to stojí ve známé písni od Queenů. Běžci se většinou obávají, že budou mít soli nedostatek. Prodávají se speciální solné přípravky, na občerstvovačkách maratónů najdete misky se solí a správné běžecké batůžky mají povětšinou speciální nepromokavou kapsičku na vaši nezbytnou dávku soli. Co když jí ale ve skutečnosti máme přebytek?

Foto: Profimedia.cz

Sůl je dobrým sluhou, ale špatným pánem.

Článek

Přebytek soli dokonce může zabíjet. Ale žádný hypertrofovaný strach není na místě. Aby sůl vyřadila z provozu osmdesátikilového chlapa, musel by tento pozřít 16 polévkových lžic soli, což se mu zřejmě stejně nepovede, protože velký nárazový přebytek soli vyvolává zvracení. Ovšem pozor! Každodenní drobné předávkovávání solí nás může zabíjet plíživě, den po dni nás přibližovat k neodvratné urně.

Nepomůže ani to, že si kupujete všechny ty moderní soli ‒ růžovou himalájskou, rakouskou alpskou, francouzskou s bylinkami... všechny obsahují přibližně stejně sodíku, kolem 40 %. A to je jejich problém, používáte-li sůl nadměrně. Přebytek soli nepříznivě ovlivňuje krevní tlak, způsobuje otoky a zadržování vody v těle. Jak poznáte, že máte soli nadbytek?

♦ Jídlo má nudnou, nevýraznou chuť

Sůl má na jednu stranu podobné účinky jako drogy. Abyste dosáhli stejného chuťového požitku, musíte solit stále více a více. Chuťové pohárky si vůči soli vypěstují rezistenci. Solení je zkrátka sestupná spirála vedoucí do pekel, což je asi nejvíce patrné z druhého příznaku.

♦ Máte neustále žízeň

Sůl ve správném množství je v lidském těle nepostradatelná. Přímo totiž ovlivňuje vnější a vnitřní buněčné prostředí, hospodaření s tekutinami uvnitř našeho organismu. Osmotický tlak vždy nutí vodu prostupovat buněčnou stěnou do místa s vyšší koncentrací soli, dokud nedojde k vyrovnání koncentrace v obou prostředích. Přemíra soli tak bude vodu z buněk vytahovat, způsobovat ztráty tekutin. A mozek bude z buněk dostávat signály, že potřebují doplnit vodu ‒ dochází k pocitům žízně.

♦ Časté bolesti hlavy

Za bolestí hlavy bez zjevné příčiny může stát nadbytek soli. Pokud vás něco takového trápí, zkuste se zamyslet nad obsahem soli ve vašem jídle. Příliš mnoho soli totiž může způsobovat rozšiřování cév v mozku, což vede někdy k opravdu silným bolestem hlavy.

♦ Otoky

Když se ve vaší krvi vyskytuje příliš mnoho sodíku, dochází k odvodu vody z buněk a následnému otékání, které můžete pozorovat třeba na svých prstech na rukou nebo na nohou. Pocity nafouknutého břicha mohou s tímto problémem také souviset.

Co teď s tím?

Hodně soli do sebe dostáváme v nejrůznějších předpřipravených jídlech, polotovarech. Sůl je totiž velmi dobrý a levný konzervant a dokáže zakrýt mnohé chuťové nedostatky potravin. Zkuste se tedy vyhnout průmyslově zpracovávaným potravinám nebo fast foodům. Všechno, co v obchodech najdete jako polotovar v mrazeném či jinak konzervovaném stavu, bude zřejmě obsahovat zvýšené množství soli. Také pečivo, uzeniny, pizzy, sendviče... to všechno obsahuje vyšší množství soli. Zkuste tyto potraviny ze svého jídelníčku alespoň na nějakou dobu vyřadit ‒ uvidíte, co se stane. Ještě lepší strategií může být většinu svého jídla připravovat doma ze základních surovin, případné věci z konzervy řádně propláchnout vodou. Na trhu jsou třeba i buráky „bez přidané soli" či další potraviny „s nízkým obsahem soli".

Reklama