Hlavní obsah

Pryč s nudou, překvapte sebe i své tělo! Trénujeme pestrost a různorodost

Někdy můžeme slýchat výtky nepříliš znalých, že běhání je vlastně nuda, pořád dokola stále to samé. Z pohledu fyziologa by v efektivním opakování dobře zafixovaných pohybových vzorců neměl být problém. Ale vyprávějte to psychice. Ta mrška má ráda změnu, pestrost, překvapení. A kupodivu mají přesně to rády i naše svaly. Vsadíte se?

Foto: Profimedia.cz

V překvapení se skrývá potenciál výkonnostního růstu.

Článek

Všiml si toho například už Emil Zátopek, který do svých tréninkových dní zařadil občas něco překvapivého – třeba tanec. Na druhý den si pak uvědomil, že překvapené svaly pracují lépe, než když absolvoval jen obyčejný trénink. A tuto tradici dnes drží i spousta našich špičkových ultramaratonců. Jen si zajděte na nějaký pořádně dlouhý ultramaraton a vpodvečer zbystřete. Oslavy a oceňování vítězů často doprovází pořadatelské diskotéky, na kterých spoustu z těch nejlepších uvidíte. Překvapují nejenom vás, ale hlavně své tělo, aby zase pracovalo o něco lépe.

Různorodost je heslo pro vaše tréninky i pro vaše úspěchy. Kdo neustále běhá jen svoji oblíbenou trasu, stále stejným tempem, nikam už se moc neposune. Správný trénink je pestrý. Jednou pracujeme na vytrvalosti, jednou na síle, jindy na rychlosti. Každý trénink tak bude jiný. Pestrý trénink vás mnohem lépe připraví na závody i lepší výkony. Umožní vám dosahovat výkonnostních skoků a zavede vás do zcela jiných dimenzí běhu. Nuda? Toto slovo se z vašeho slovníku úplně vypaří.

Různorodost se ale neskrývá jen v samotném tréninku. Týká se třeba také trasy, po níž budete běhat. Oddusat všechno na silnici je nezdravé, to už dávno víme. Na druhou stranu v lese číhá spousta kořenů, klacků a jiných nástrah, tam se bude provádět rychlostní trénink hůře. Maximálním rychlostem svědčí rovná, tvrdá cesta. Asfalt cyklostezky může být jednou ideální. Jindy ale zase bude ideální vyběhnout někam do hor. Jejich prudká stoupání posílí více vaše svaly a ponaučí je, co je to pracovat, když jsou zalité laktátem. O změně prostředí a krásně čistém horském vzduchu ani nemluvě.

Někdy může být z tréninkových důvodů výhodné kroužit jen na jednom místě. Máte občerstvení relativně vždy po ruce, nemusíte si dělat starosti s pitím a trasa je precizně stále stejná a lze na ní pár věcí ideálně změřit. Zázemí na převlečení nebo sprchu také není od věci. Atletický ovál zkrátka může vypadat nudně, když je ale součástí rozsáhlejší tréninkové mozaiky, je to velký přítel s mnoha přednostmi.

O různorodosti délky tréninku snad ani není potřeba mluvit. Všichni, kdo to s běháním myslí vážně, pravidelně zařazují i long run, dlouhý běh, zatímco ve zbytku týdne střídají krátké, ale rychlé tréninky s těmi delšími, silovějšími, vytrvalostnějšími.

Pokud se na různorodost tréninku zaměříte, objevíte celou škálu nečekaných možností, lépe poznáte své tělo i fyzikální a biologické zákonitosti běhu. Zkuste si někdy pár koleček běžet třeba pozadu. Zkuste se jednou na trénink obléknout výrazně méně nebo výrazně více. Zkuste někdy běžet naboso. Zkuste někdy běžet s ledvinkou a někdy si láhve s pitím nést v rukou. Zkuste někdy běžet s plynovou maskou, jindy si zkuste na chvíli táhnout za sebou pneumatiku, někdy zase můžete vzít na společný trénink i svého potomka a poučit jej o tom, co je strollering. Zkoušejte a překvapujte. Vaše tělo vás určitě překvapí lepšími výkony.

Reklama

Související témata: