Hlavní obsah

Fast Foot: Je-li pět stupňů pod nulou, nezahrávejte si!

Praha

Zatímco první díl běžeckého seriálu končil záštiplným výrazem Zlokuřete, jež našim běžcům neumožnilo využít dobrodiní veřejné hromadné dopravy, druhý díl začíná škodolibým úsměvem Jakuba. Proč jen, proč?!

Fast footVideo: Stream.cz

 
Článek

Druhý díl Fast Footu se odehrává opět venku. Tentokrát na oválu stadiónu. Že to nebude úplně zadarmo, začínáme chápat poměrně brzy. Hned jak se otevřou dveře klimatizovaného vozu. Teploměr ukazuje mínus pět. Brrr!

Je na čase zahájit opravdový a systematický trénink. Jak jinak než zjištěním, jak jsme na tom právě teď. Zaběhneme si 1500 a 400 metrů na čas a postupně budeme sledovat náš progres. Hyn sa hukáže! Z Jakuba vypadlo, že za svých školních let býval na patnáctistovku odborník. Z Reného vypadlo, že takové věci snad nikdy neběžel. A z Liborovy kapsy vypadl na trávník zmrzlý banán.

Donaha!

Těsně před startem Jacob seznamuje závodníky se svým strategickým plánem. S Reném si dají na delší trati závody. A kdo prohraje, poběží čtyřstovku oděn pouze ve slipy Adamovy. Nechává se unést předstartovními endorfiny a navyšuje sázku - pokud on sám neuběhne patnáctistovku pod pět minut, odloží všechny svršky i spodky Adamovy i svoje a poběží kratší trať jen v botách.

Jakub to pod pět nedal. Přesto dokázal zvítězit na delší trase. Potvrdilo se to, co sportovní lékaři tvrdí už dlouho: Vytrvalostní běžci mají zcela obrácený poměr rychlých a pomalých vláken oproti sprinterům. Zatímco u nich tvoří rychlá vlákna čtyři pětiny objemu svalů, u vytrvalců je to přesně obráceně.

A Jakubovo vítězství mělo málo čekanou dohru ‒ René běží čtyřstovku naboso a pouze ve slipech, on sám běží bez slipů, ale zato v botách. Kdo zvítězí tentokrát? Neprozradíme. To musíte vidět sami.

FAST FOOT – ŠKOLA BĚHU vychází každou středu na www.stream.cz.

Reklama