Hlavní obsah

Hardcore trénink se zátěžemi: Nic pro začátečníky!

Praha

Běháte dlouho, trénujete tvrdě, a přesto se cítíte dobře? To se dá lehce změnit. Ve třídílném seriálu vás seznámíme s dalšími možnostmi zvyšování tréninkového efektu. Bude to dřina, bude to bolet a bude to stát za to! Endorfiny vám budou stříkat z uší a na závodech se vám poběží lehčeji, než kdy předtím.

RUN - 1.díl: Běhání se zátěžemiVideo: Sport.cz

 
Článek

Zátěže si dnes můžete pořídit snad všude a na všechno. Už i některé obyčejné a veskrze nesportovní supermarkety je mají ve své nabídce. V zásadě se takový běžec může pomučit ve třech různých úrovních a připojit si závaží na ruce, nohy nebo si ho připevnit na záda.

Ruce jsou základ

Závaží na ruce, lépe řečeno na zápěstí jsou asi nejméně agresivní způsob, jak si dát při běhu více do těla. Neoprenová pouzdra naplněná železnými pilinami nebo kuličkami se k zápěstí upevňují pomocí suchých zipů. Ty lepší a propracovanější mají tvar jakýchsi rukavic bez prstů, takže na rukou lépe sedí a jsou příjemnější na nošení.

Běžci obecně potřebují jako sůl posilovat jiné svalové partie, než jsou nohy. Ruce jsou asi to první, co nás napadne. A ačkoli se to nezdá, silné ruce pomohou k lepším výkonům i běžci.

Nohy jako z olova

Pokud chcete začít experimentovat se zátěžemi, ty na ruce jsou určitě prvním krokem. Další možností je připevnit si neoprenová mučítka na holeň. K dostání jsou zátěže v různých „gramážích" i provedení. Čím více mají pásků se suchým zipem, tím lépe drží na noze. I tak to ale není žádná sláva. Zátěže na nohách snesete pravděpodobně jen na kratší úseky nebo několik málo kilometrů. Ať je upevnění sebe lépe vymyšleno, po chvíli vám poskakování zátěží začne vadit, břemena škrtí, odírají.

Na záda opatrně!

S čím doporučujeme začínat až v poslední řadě, je zátěž na záda ‒ zátěžové vesty. Opět existuje nepřeberné množství provedení. To nejzákladnější je jen obdobou zátěží na ruce a nohy ‒ neoprenová vestička naplněná zátěžovým materiálem. Existují i sofistikovanější verze odolných vest s množstvím kapes, do nichž dle potřeby a výkonnosti zasouváte ocelové tyčky. Nákup tohoto tréninkového prostředku lze samozřejmě také obejít a vyzbrojit se batohem, do nějž vložíte například plastové lahve naplněné vodou či pískem.

Běh představuje pro lidský organismus do značné míry jednostrannou zátěž. Chcete-li být dobrými běžci a vydržet v kondici déle než pár sezón, procvičujte pravidelně celé svoje tělo. Jak? Dozvíte se u nás.

S touto zátěží ale nikdy nezačínejte experimentovat, pokud máte jakékoli problémy se zády či páteří. A rovněž s ní nezačínejte dříve, než řádně zpevníte hloubkové, stabilizační svaly jádra svého těla. V opačném případě si můžete ublížit. A to vy přece nechcete ‒ vy chcete běhat. Uvědomte si, že jestli někdo nese odpovědnost za váš zdravotní stav a jestli bude někomu vadit vaše případné zranění, jste to vy sami!

Hodně šťastných kilometrů bez nehod!

Používáte zátěže při tréninku?
Ano
28,1 %
Ne
60,5 %
Občas
11,4 %
Celkem hlasovalo 968 čtenářů.

Reklama