Hlavní obsah

Strašák, který nikdy nespí. Zranění brzdí rozlet běžce

Praha

Zranění. Strašák, který obchází kolem každého sportovce, tedy i běžce. Jakákoliv fyzická aktivita může přivodit stav, který vystaví stop tréninkům, závodům. Nebezpečným se může ukázat i mírný skluz. Máme pro vás přehled osmi zranění, které vás mohou při běhání potkat.

Foto: salmingrunning.cz

Posilování a strečink jsou účinnou prevencí zranění.

Článek

Běžecké koleno

Trable s kolenem jsou nejčastější forma poranění v důsledku přetěžování nebo tlaku na nohu, kdy se čéška dostává z ideální polohy a můžete cítit problém při dřepu, při chůzi do kopce, z kopce. Nebo také při delším sezení s ohnutým kolenem.

Holenní kost

Zánět okostice je problém. Zde záleží, v jakém stádiu se nachází, ta poté ovlivňuje délku léčby. U mladších ročníků může jít o úponové přetížení šlachy, nebo v místě úponu na kost.

Únavová zlomenina

Únavová zlomenina je způsobena malými trhlinkami kosti, které mají vliv na holeň a nohy. Tento stav může nastat, pokud si dáváte v tréninku koňské dávky a tělo si teprve zvyká. Nutné je přerušit, dokud bolest a nepříjemný pocit nezmizí, jinak může dojít ke zhoršení.

Jak předejít zraněním, snížit riziko
snažte se dodržovat správnou techniku
zvyšujte intenzitu maximálně o deset procent každý týden
neprodlužujte tréninky
používejte vhodnou běžeckou obuv
protahujte se

Svalové napětí

Malé natržení svalu je způsobené přetěžováním a nazývá se svalové napětí. Můžete také cítit, že jde o natržený sval, záleží na velikosti problému.

Achillova šlacha

Zánět velké šlachy, která je upnuta na zadní části paty a nazývá se Achillova šlacha. Ztuhlost nebo bolest může být způsobena opakovaným stresem.

Podvrknutý kotník

Vše je v pořádku, ale jeden špatný došlap a vazy obklopující kotník mohou být natažené nebo natržené.

Puchýře

Kontakt a tření mezi botou, ponožkou a kůži může přinést problém, kdy se vám na povrchu kůže vytvoří puchýř naplněný tekutinou. Toto se vám může stát, pokud máte nové boty a noha si teprve zvyká.

Úrazy vlivem počasí

Vyčerpání z horka, úpal, podchlazení, omrzliny. To jsou nejčastější nesnáze ve spojení s počasím.

Reklama

Související témata: