Hlavní obsah

Holuša si připomněl vojnu. Rozcvička a Petřín s mistrem Evropy

Praha

Nechtěl nikoho umlátit svým výkonem, halový mistr Evropy na 1500 metrů se šel jen proběhnout. Jakub Holuša vedl přes čtyřicet běžců zákoutími Petřína. Nesmělý rozhovor, mistrova rozcvička, protáhnutí a pět a půl kilometrů před námi. Po půl hodině a pár minutách cíl a hluboké vydýchání. Krásný kus Prahy, jenže zrádný. Kdo ale zná Holušův euforický pražský závěr z titulového závodu v O2 Areně, měl sílu.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Lidé si přišli zaběhat s Jakubem Holušou, halovým mistrem Evropy na 1500 metrů.

Článek

Start u strahovských kolejí a před námi převýšení 275 metrů. Rovinka, prudká lajna dolů, kdy brzdíte, kdo povolí, letí vpřed jako raketa. Zatáčka, rovinka, schody. Hodně schodů. Někdo je bere po dvou, další cupitají, jiní jdou. Nahoru, dolů. Kopec, táhlé stoupání, bolest se hlásí, morálka vítězí. Uf. Konečně rovinka. Očí sledují šipku, která ukazuje směr a odkrajuje metry z tohoto výběhu.

A znovu. Úzká cesta, nahoru, dolu, kolem v trávě sedí párečky a užívají slunného podvečera. My zase výběh. „Musím čůrat," hlásí Holuša. Linoucí had běžců nechává proběhnout, pak se bez problémů zapojuje do skupinky. On se baví, nemá problém. Někteří prožívají opak. Přednost dostává chůze, další cesta, která vede směrem k nebi. Skoro. Posledních osmnáct schodů, rovinka, poslední levotočivá zatáčka a cíl. To to trvalo.

Růžový sad, Petřínská rozhledna, Strahovský klášter, výhled na Prahu, Švandovo divadlo. Vše tam bylo, ale nebyla nálada a čas, přiznávám.

Holuša předával zkušenosti

„Přišli sem lidi, kteří chtějí běhat, mají zájem se sebou něco dělat, to se příjemně pracuje. Jsem rád, že jsem mohl něco ukázat. Snad to nebylo úplně špatné a něco si z toho vezmou," řekl v rozhovoru pro Atletika.cz český reprezentant, který nepředcvičoval a nedával rady poprvé. Podobnou roli zažil, když se navlékl do zeleného. Psal se rok 2012 a on byl na vojenském přijímači ve Vyškově. „Kluci věděli, že jsem atlet, tak mě tam vedoucí vždycky dali."

Kdo má zájem poznat petřínský okruh na vlastní kůži, může – 27. 6. se tu poběží City Trail Praha, a to už druhý ročník. „S řadou z vás jsem si při běhu popovídal, rád se účastním i příště, ale asi nebude jednoduché najít termín," loučil se úřadující halový mistr Evropy, který všem příchozím předvedl svoji rozcvičku a běžeckou abecedu.

Nakonec nebyl sám z vrcholových sportovců, kteří dorazili na petřínské kopcovité ladění. Trasu si proběhl i olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, ultratrailista Tomáš Bystřický či mistryně světa ve sportovním aerobiku Denisa Barešová.

Reklama

Související témata: