Hlavní obsah

Žena vydrží víc než člověk? A tak přišel souboj Císaře s Královnou

Praha

Někdy se úsměvně říká: žena vydrží víc než člověk! Jedna studie porovnávala olympijské výkony v různých atletických disciplínách. Jasně se přitom ukázalo, že muži jsou lepší. Ale pozor, platí to jen pro „rychlé“ a také pro silové sporty. Vzpěračka nikdy nezvedne tolik jako vzpěrač, což je dáno už tím, že muži mají díky testosteronu delší a silnější svalová vlákna. Vždycky to ale nemusí být výhoda.

Foto: Sport.cz

Paula Radcliffeová probíhá vítězně cílem Vídeňského maratónu.

Článek
Fotogalerie

V momentě, kdy do hry kromě síly a rychlosti vstoupí navíc i vytrvalost, začínají ženy s muži zdatně soupeřit. Kdo je tedy tím slabším pohlavím?

Ve Vídni před třemi lety proběhl neobvyklý závod. Na půlmaratonské trati se proti sobě postavili muž a žena. Vytrvalecká hvězda Paula Radcliffeová na tiskové konferenci vyzvala etiopskou legendu Haileho Gebrselassieho. A ten výzvu s velkou chutí přijal. Před závodem se dohodli na tom, že Gebrselassie vyběhne o sedm minut a 52 sekund později než britská atletka – byl to rozdíl mezi jejich osobními půlmaratonskými rekordy. Média tehdy nazvala závod bojem Císaře s Královnou, poměření rekordmanů, souboj pohlaví.

Paulo, pospěš!

Radcliffeová měla náskok i ambice vyhrát, v duelu ale nakonec propadla. Gebrselassie prolétl trať dlouhou přes 21 kilometrů v čase hodina a 52 sekund, Radcliffeová finišovala v čase 1:12:03 hodiny. Rozdíl mezi nimi v cíli byl 11 minut a 11 sekund.

Britská vytrvalkyně plakala. „Měla jsem těžké nohy, nechtělo se jim." Dvojnásobný olympijský šampion britskou soupeřku předstihl už na metě 15,3 kilometru a říkal své soupeřce: „Paulo, pospěš!" A později prozradil. „Myslel jsem si, že se udrží až do posledních kilometrů, jenže ona tentokrát nebyla tak fantastická."

Jak je to tedy? Je žena psychicky i fyzicky nastavena tak, že vydrží víc nebo ne?

Muži
• Mají vyšší svalovou sílu, jejich odrazy jsou proto efektivnější. Při stejné kardiovaskulární zátěži jsou schopni běžet rychleji.
• Mužské srdce je větší. Na jeden stah vypudí více krve a dostane ke svalům více kyslíku a živin.
• Muži mají vyšší hodnoty VO2max, a to vypovídá o lepší schopnosti jejich těla využívat kyslík.
Ženy
• Umějí lépe využívat tukové zásoby jako zdroj energie.
• Spalují pomaleji zásoby glykogenu. U dlouhých běhů typu maratonu je u nich méně pravděpodobný výskyt tzv. maratonské zdi. Podle výzkumů zpomalují v závěru maratonu méně často než muži.
• Mají ve vztahu k tělesné hmotnosti větší plochu kůže, mají proto lepší termoregulaci.
• Ženský pohlavní hormon estrogen je silný antioxidant. Díky jeho působení jsou ženy nejen lépe chráněny před kardiovaskulárními chorobami, ale také jejich tělo lépe snáší vysokou tréninkovou kilometráž. Estrogen se rovněž váže na přenašeče nervových vzruchů v mozku a díky tomu jsou ženy schopny lépe odolávat únavě při dlouhých bězích.

Z toho vyplývá, že ženy jsou sice od přírody vybaveny lépe k vytrvalostním výkonům, výhoda větší síly mužů však na většině běžeckých tratí převáží. S rostoucí vzdáleností se ale vliv této výhody snižuje.

Genderová vyváženost hýbe v dnešní době světem. Ve sportu to, doufejme, nikdy zcela platit nebude. Ženy už sice zvládají prakticky vše, muže na gymnastickém koberci se stuhou v ruce jsem naštěstí ještě neviděla. Zatím...

Reklama