Hlavní obsah

Sexy skokan si dopřál nečekaného luxusu a pomohl

Markéta LyachováSport.cz

Každý si může splnit svůj sen, jen je potřeba udělat něco navíc. Greg Rutherford, olympijský vítěz ve skoku do dálky, mistr Evropy i her Commonwealthu, stále jeden sní – a dělá pro něj psí kusy. Ve sbírce cenných kovů mu totiž chybí titul mistra světa.

Foto: Facebook: Greg Rutherford

Greg Rutherford se svlékl, aby pomohl v boji proti rakovině.

Článek

Na zahradě svého domu proto vybudoval 52 metrů dlouhou tartanovou rovinku a doskočiště, takže může trénovat a rozběhnout se podle libosti, protože skok daleký není jen o skoku, ale také o běhání. A pěkně svižném.

„Býval to sen, teď je to skutečnost," uvedl osmadvacetiletý britský atlet z Milton Keynes. S výstavbou sportoviště mu pomohl otec, který je stavař. „Bude to ideální na trénink. Tělocvičnu už jsem měl, teď mám taky dráhu," liboval si evropský šampión z loňského roku, který je v letošních světových tabulkách s výkonem 835 centimetrů na pátém místě a má jisté místo v britské reprezentaci pro světový šampionát v Pekingu.

Doufá, že tartanové běžecké doskočiště na „dvorku" může být tím hlavním žolíkem v boji o světový titul. „Byl to kus země vedle domu, který nikdo nevyužíval. Řekl jsme tátovi: pomůžeš mi? A on odpověděl ano. Je tak trochu cvok," směje se. „Uvědomuju si, že je to velký luxus, ale jestli je to to, co mi pomůže stát se světovým šampiónem, tak to stoji za to."

Dvacet rozhodčích

Britský rekord doma na zahradě však zřejmě nepadne. „Na to bych potřeboval dvacet rozhodčích, protože každý z mých soupeřů ho bude chtít napadnout," uvědomuje si.

Rutherford je muž, který zkrátka umí jednat. Loni neváhal a zúčastnil se kampaně za účelem zvýšení povědomí o rakovině varlat – svlékl se pro časopis Cosmopolitan. V rozhovoru pro časopis "Cosmo" Rutherford řekl: „Bylo mi řečeno, že jsem sexy, což mě pobavilo. Pro zrzka jako já nejsou školní léta zrovna procházkou růžovým sadem. A o to víc mě to potěšilo," smál se tehdy. „Mám štěstí, že díky své práci můžu trénovat každý den, ale přesto mám kvůli svému tělu určité zabrány. Roky jsem si nesundával triko na tréningu, protože jsem si myslel, že se s ostatními atlety nemůžu rovnat."

Focení pro „Cancer Research UK" bylo pro něj velmi důležité. „Jeden můj kamarád měl rakovinu varlat a prodělal několik chemoterapií. Teď už je naštěstí zdravý. Pravidelná kontrola může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí," vysvětlil.

V Pekingu bude na své tělo znovu spoléhat. Pomůže mu ke světovému titulu?

Reklama