Hlavní obsah

Nechte se inspirovat tajemstvím českého čtyřnásobného olympijského vítěze!

Zemřel před 15 lety. Jeho jméno patří historii. Přesto je dodnes velkým a nedostižným vzorem mnoha běžců amatérských i profesionálních. Československá lokomotiva, jak jej mnozí přezdívali, přišla ve své době s převratným přístupem. A proto také vyhrával. Pojďme nahlédnout pod pokličku nejednoho hrnce ze Zátopkovic kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

Emil Zátopek byl zkrátka jiný, rychlý, odvážný.

Článek

Ačkoli běžecký styl Emila Zátopka kritizoval snad každý, on se držel svého ‒ tvrdě makat, se zápalem a vášní jako málokdo. Styl ho nezajímal, protože běh není krasobruslení a body nejsou za umělecký dojem, ale za rychlost. A tak tedy běhal „pouze" rychle.

Běhat rychle

Dobře si uvědomoval, že pokud chcete běhat rychle v závodě, musíte běhat rychle v tréninku. Žádná jiná medicína na to není. Trénoval rychlost a trénoval více než ostatní. Sto rovinek o 400 metrech, někdy se svou ženou na ramenou, trénink na dvě fáze. A to opakoval třeba několik týdnů za sebou bez jediného dne volna. Každé tělo je individuální, a přeci všechna fungují na stejných principech. Ani my nemůžeme očekávat zázraky při závodech, když do tréninků nedáme úplně všechno.

Dělat věci jinak

Zátopek se nebál být jiný. Ano, být první, to je také způsob, jak být jiný. Ale on se nebál být jiný i jinde a jinak. Po Praze naháněl tramvaje. Když bylo u Zátopků velké prádlo, vlezl si ke špinavému oblečení do vany a běžel na místě. Trénoval a pral (dnes se tomu říká multitasking). A když viděl na stadionu smutného olympionika, který nevyhrál, dal mu svou zlatou medaili, pro niž se tolik nadřel. Trénoval jako zvíře, přesto nepřestával být člověkem s velkým Č.

Nebát se

A nutno říci, že Emil Zátopek se také nebál. Nebál se protestovat proti vstupu „spřátelených vojsk" roku 1968 a nebál se ani chyby, porážky. Když v roce 1952 nastupoval na trať olympijského maratónu, byl to jeho úplně první maratón v životě. Tři dny poté co vyhrál na trati 10 000 metrů, vítězí i na té maratónské. A jen tak v letu zlomil také světový rekord na 30 kilometrů.

Nechte se inspirovat československou legendou a:
• trénujte rychle a zběsile
• ukažte odvahu a nebojte se porážek a proher
• dělejte věci jinak, třeba jen občas

Reklama

Související témata:
Odvaha