Hlavní obsah

Kompenzovat se musí. Zkuste to vertikálně!

Praha

Chcete-li být dobrými a hlavně zdravými běžci, nesmíte jen běhat. Zní to možná trochu paradoxně, ale je to zkrátka tak. Doplňkové sporty, kompenzační cvičení, cross-training, strečink... to vše má nezastupitelný význam v našich běžeckých životech. Dnes pro vás máme i něco, co vás ještě ke všemu bude hodně bavit a rozšíří vaše obzory.

Foto: Profimedia.cz

Bouldering postaví vaše představy o nudných kompenzačních cvičeních na hlavu!

Článek

Pokud neradi máváte železem v komerčních posilovnách plných divných lidí, co na sebe v jednom kuse zírají do velkých zrcadel, existuje alternativa, která vám najednou „provětrá" celé tělo, není jednotvárná a je navíc ještě zábavná ‒ lezení.

Bouldering = lezení bez lana, na malých skalních blocích či skalách do několika metrů nad zemí, nenáročné na vybavení a zkušenostiLezení = zjednodušeně vše ostatní, kde se pohybujeme po vertikále v náročném terénu pomocí všech čtyř končetin a příslušného vybavení ‒ ve skalách, v ledu, na pískovci, v horách...

Mezi běžci vyspělého západního světa se lezení či bouldering šíří jako lavina. Má to své důvody a ty jsou pádné. Zábavnou formou si budujete sílu a flexibilitu, mnohá „běžecká" zranění tak můžete poslat do věčných lovišť. Dostatečně zapojíte svaly horní poloviny těla, na něž se jinak při běhu v podstatě moc nedostane. Zlepšíte si flexibilitu kyčlí, ale i zbytku těla. To je také jedna z věcí, na níž spousta běžců zapomíná. Zároveň nezahálí ani nohy a tolik potřebné svaly jádra procvičíme opravdu řádně.

Jak je to možné? Pokud se budete držet rad zkušenějších, polezete:

- hlavně nohama Na nohou máme největší a nejsilnější svaly. Pokud budete při lezení spoléhat pouze na ruce, brzy se unavíte a odpadnete. Běžci mají silné nohy, proč je tedy nevyužít i při lezení?

- s pánví blízko u stěny Pokud budete udržovat „nízký profil" a budete pánev tlačit ke stěně, nedovolíte tak vašemu těžišti příliš se vzdálit od zamýšlené cesty. Celkové páky působící na vaše končetiny tak budou menší a vy se na stupech a chytech udržíte snadněji a déle. Zároveň si protáhnete svaly nohou i další.

- s důrazem na rovnováhu Rovnováha je při lezení ještě důležitější než při běhu. Vybalancovaný postoj nechává pracovat svaly celého těla. Pro nás je nezanedbatelný i fakt, že dochází k posilování lýtkových svalů a svalů a vazů klenby chodidla.

Z porovnávání s ostatními pohybovými aktivitami vychází lezení jako ideální běžecký doplněk. A ideální zařazení do našeho tréninkového programu by bylo jednou až dvakrát týdně. Můžete využít malé skalky ve zbytcích přírody ve vašem okolí nebo zavítat na umělou stěnu, takzvanou „překližku". K boulderování nebudete potřebovat nic navíc ‒ stačí běžecké elasťáky, nějaké to funkční tričko, „lezečky", speciální obuv, mohou v počátcích nahradit trailové boty, případně vám je na umělé stěně za mírný poplatek zapůjčí.

Co nám přináší lezení?
• zapojení svalů celého těla
• zpevněná horní polovina těla
• posílené svaly jádra
• budování explozivní síly i silové vytrvalosti
• zvyšování flexibility
• posílení nohou i tolik opomíjených chodidel
Máte s boulderováním nějaké zkušenosti?
Ano, rád/a jej zapojuji do svého tréninkového programu.
62,1 %
Ne, ale chystám se na to.
24,1 %
Ne, nejsem schopen jiného pohybu než běhu.
13,8 %
Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Reklama