Hlavní obsah

Bleskový trénink: Vrmmm!

René KujanSport.cz

Přinášíme další díl krátkých, rychlých, intenzivních tréninků pro ty, kteří nemají času nazbyt, ale zároveň chtějí trénovat kvalitně a dosahovat zlepšení i za takto zhoršených podmínek. Intenzita dokáže do značné míry kompenzovat kratší rozsah tréninku, takže se nešetřeme a dalších 20 minut do toho pojďme naplno!

Foto: asics.com

Rychlosti není nikdy dosti!

Článek

Název tohoto tréninku odkazuje na zvuk vzdalujícího se závodního auta. Tak nějak vás totiž při tomto tréninku bude vnímat okolí, budete-li jej provádět správně. Pokud si Vrmmm! naprogramujete do nějaké své běžecké aplikace, jeho grafické znázornění vám možná bude připomínat Dopplerův efekt. I to by mohla být přezdívka této náročné chvilky běžecké poezie, jejíž prapůvod bychom nalezli v Austrálii.

Teď už ale k vážné práci: Běžíme dvakrát naplno po dobu 90 vteřin, 90 vteřin vyklusáváme. Navazují čtyři úseky po minutě bezuzdného běhu s minutovým výklusem. Další čtyři úseky jsou půlminutové s výklusem o stejné délce. Na závěr si dáme čtyři čtvrtminutové třešinky na dortu s prokládaným patnáctivteřinovým výklusem.

TRÉNINK: Vrmmm!
(zahřátí ‒ alespoň 5 minut, lépe však 10)
90 vteřin naplno 90 vteřin výklusopakujeme 2x
60 vteřin naplno 60 vteřin výklusopakujeme 4x
30 vteřin naplno 30 vteřin výklusopakujeme 4x
15 vteřin naplno 15 vteřin výklusopakujeme 4x
(závěrečný výklus ‒ alespoň 5 minut)

Vypadá to snadně, ale nenechte se mýlit. Pokud do toho dáte všechno, snadné to nebude. Ke konci už je hodně náročné udržet vysoké tempo třeba jen na závěrečných 15 vteřin. Zpočátku jsou fáze výklusu dostatečně dlouhé na vydýchání, ale se zkracujícím se časem, tedy až se dostanete k 30vteřinovým úsekům, už půjde hodně do anaerobního tuhého.

Kromě rychlosti procvičíme aerobní i anaerobní vytrvalost, odolnost svalů vůči zaplavení kyselinou mléčnou. Trénink je náročný, takže se po něm budete cítit jako zpráskaný voříšek. Ale není zase až tak dlouhý, abyste se z něj rychle nevylízali. Už po hodině dvou po tréninku se začnete cítit svěží, plni energie a sebedůvěry. Stačí jen zkusit! A když zkusíte, propadnete kouzlu běhu nadobro. Takže ahoj a zase někdy Vrmmm!

UPOZORNĚNÍ: Před každým intenzivním tréninkem je nesmírně důležitá zahřívací fáze. Věnujte proto pár minut na konto pomalejšího startu, zahřátí vašeho běžeckého motoru. A po ukončení tréninku zvolna pár minut vyklusejte, ať tréninková jednotka nekončí ostrým střihem maximální vypětí/absolutní uvolnění. Čím starší jste, tím více je pro vaše tělo potřebná i fáze „warm up" a „cool down". Dobré je věnovat pár minut také protahování.

Další bleskové tréninky:

Reklama

Související témata: