Hlavní obsah

Bleskový trénink: Létající Čestmír

René KujanSport.cz

Možná si ještě někdo vzpomene na stejnojmenný televizní seriál pro děti, kterým kdysi dávno konejšili rodiče svá robátka o víkendovém čase. Čestmír byl velmi neortodoxní chlapec ‒ a létal tam a zpět. Tak to dnes v rámci jednoho dílu ze seriálu kvalitních a zároveň časově nenáročných tréninků uděláme i my. Pojďme na to, proletíme se!

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá řádný absolvent dnešního tréninku.

Článek

O co jednodušší se dnešní trénink zdá, o to náročnější bude. Jeho struktura je jasná, snadno zapamatovatelná a velmi nesnadno aplikovatelná. Tentokrát půjde o rychlost. A výdrž. Pocvičíme silovou vytrvalost, tep zvedneme k maximálním hodnotám a hodně zatopit dáme i psychice. Troufnete si?

Tato dvacetiminutovka bude opravdu velmi jednoduchá ‒ deset minut běžíme „co to dá". Je dobré najít si jako start nějaký dobře zapamatovatelný bod. Vyběhneme například od lávky přes potok, od výrazného topolu u cesty, od malebného zákoutí s odpadky a podobně. Bod startu pro nás dnes bude důležitý. Jakmile totiž na stopkách uplyne deset minut, zaryjeme paty do země, otočíme se o 180 stupňů a makáme k výchozímu bodu, stopky opět v pohotovosti. Ale pozor: Tentokráte se vzdálenost, kterou jsme běželi naplno, snažíme uběhnout ještě o něco rychleji. Kontrolujte své mezičasy na stopkách a nepolevujte v úsilí!

TRÉNINK: Létající Čestmír
(zahřátí ‒ alespoň 5 minut, lépe však 10)
10 min. naplno jedním směrem
méně než 10 min. naplno zpět do počátečního bodu
(závěrečný výklus ‒ alespoň 5 minut)

To je ta psychicky značně náročná část. Je velmi obtížné běžet naplno, když tušíte, že čím rychleji poběžíte, tím horší to pak bude cestou zpět. Tento trénink má za úkol připravit vás na závody doslova a do písmene od hlavy k patě. Že dáme zabrat patám i zbytkům nohou, je jasné. Ale i hlava, psychika potřebuje přípravu. Co když vás na závodech kousek před cílem začne předbíhat velká skupina běžců a z vašeho vysněného dobrého umístění může být jen sen? Co když už před sebou uvidíte cílovou časomíru a na vytoužený limit zbývá několik málo vteřin?

Je dobré vědět, že v případě potřeby umíte jít až za své limity. Vašemu běhání třikrát zdar a Čestmírovi všechna čest!

UPOZORNĚNÍ: Před každým intenzivním tréninkem je nesmírně důležitá zahřívací fáze. Věnujte proto pár minut na konto pomalejšího startu, zahřátí vašeho běžeckého motoru. A po ukončení tréninku zvolna pár minut vyklusejte, ať tréninková jednotka nekončí ostrým střihem maximální vypětí/absolutní uvolnění. Čím starší jste, tím více je pro vaše tělo potřebná i fáze „warm up" a „cool down". Dobré je věnovat pár minut také protahování.

Reklama

Související témata: