Hlavní obsah

Když zranění změní život. Vteřiny, které se promění v roky

Praha

Zranění. Obavy, které obcházejí kolem každého sportovce. Pokud vás skolí chřipka, jste do týdne zpět. Možná za sedm dní. Natažený sval si vyžádá déle péče, ale svět se nezbortí. Jenže, co když se vám sejde zlomená pánev, zlomená čelist, zlomené čtyři obratle, otřes mozku, a potrhané vazy v kotníku. Tohle už je problém. Takový poznala americká běžkyně Jenny VanEttenová. Přesto se dokázala vrátit.

Foto: Runner's World

Běžkyně Jenny VanEttenová. Dnes už jí je zase do smíchu.

Článek

Mladá, nadějná, úspěšná středoškolačka a vynikající běžkyně, která se umístila ve státním cross-country na čtvrtém místě. Jenže v červenci roku 2013 se pro dívku ze Springville v Pensylvánii změnil život. Autonehoda. Trénovala na kole, když jí smetlo nákladní auto. Zranění, po kterém se nedalo o sportu ani náznakem přemýšlet. Na obzoru byl pomalý a bolestivý návrat. Na kolečkovém křesle strávila tři měsíce, poté se učila chodit, prošla si terapií, kdy nezvedla ani půlkilové závaží, na více její tělo nemělo síly.

Na jaře 2014 se její stav posunul, začala se pomalu vracet k běhání. Na úvod jen pozvolných pět minut, postupně zvýšila na deset. Léto strávila trénováním s ostatními, kteří si prošli také zraněním. Jedna míle ji v tyto dny trvala devět minut.

„Musela jsem začít doslova od základů, šla jsem den po dni. Některé dny byly frustrující, říkala jsem si - kde jsem, co bude? Tohle mi ale dalo novou perspektivu, když jsem viděla i ostatní dívky kolem sebe," přiznala obtížný návrat VanEttenová pro Runners World.

Minulý rok musela na další operaci, která ji upravila zraněnou čelist. Nyní studuje VanEttenová univerzitu v Denveru a běhá pro zábavu. Ale běhá! Mohla také skončit na invalidním vozíku, ví to. "Cítím se šťastná, že mohu chodit, jsem schopna běhat, být každý den ve škole. Ráno jsem se probudila a jsem ráda. Skvělé, žiju," přiznala dívka, která se opět vrátila do běžeckého týmu.

Porodila syna, přišla o nohu, sní o olympiádě

O poznání hůře dopadla bývalá běžkyně na lyžích Liz Willisová, která porodila syna císařským řezem. Sraženina v noze ji zabránila cirkulaci krve a lékaři byli nuceni ji nohu pod kolenem amputovat. Mladá žena získala najednou jiný pohled na život. Dnes doufá, že si zaběhne závod na paralympiádě v brazilském Riu.

Pokud běháme, bolí nás svaly, nechce se nám kvůli počasí, tak si někdy nevážíme toho, co máme. A na to bychom neměli zapomínat. Zdraví nemá nikdo předplacené. Běh je sice jednoduchý sport, který zvládne každý bez větších problémů, ale na to musí být zdravý. A být fit není samozřejmostí.

Reklama

Související témata: