Hlavní obsah

Zimou běhání nekončí. Najděte svoji sněhovou motivaci

Jsme v období roku, kdy potkáte méně běžců při svých výbězích. Zima má zkrátka ze čtyř ročních období tu nevýhodu, že teploměr klesá pod nulu, a to se každý nepřemluví, aby šel běhat. Navíc jde o měsíce, kdy se lidská těla plní více než obvykle, je méně pohybu a sportovci jsou pohodlnější. Jak tedy najít motivaci a jít běhat, sportovat, když venku vládne sníh a mráz?

Nezahálet a běhat. Zima není strašákem.

Článek

Svoji roli hrají i kratší dny, kdy se dříve stmívá a tělu se nechce večer jít běhat. Pro ty, kteří ale chtějí, je nutné najít kompromis, který je vytáhne. Možností, které vás mohou přesvědčit, je více, stačí si vybrat.

1. Běhejte s přáteli

Pokud se domluvíte na trénink s někým dalším, bude se vám obtížněji říkat NE, vymlouvat se. Naplánovaný běh je velkou motivací, nejde jen o vás, lépe tak překonáte chladné ráno i večer. Navíc běhání ve více lidech rychleji uteče, k tomu je také pestřejší.

2. Najděte si běžecký klub

Pokud máte rádi společnost a cítíte se být běžcem, vyhledejte nejbližší běžecký klub, který vám dodá řád do vašich tréninků. Zažijete kolektivní výběhy, poznáte nové lidi, dostanete se k dalším radám, zkušenostem ostatních, ze kterých můžete následně čerpat.

3. Registrujte se na závody

Možná už máte doma startovné na letní půlmaratón, ale co takhle závod už v březnu. Pokud budete mít cíl takto blízko, snadněji se přemluvíte na trénink, nebudete chtít být za pár týdnů mimo formu. Závodní vibrace a sportovní čest vám to nedovolí.

4. Využijte vánočních dárků

Kdo nedostal na Vánoce měkký dárek? Vyndejte ze skříně ponožky, čepici, čelenku, rukavice, sportovní bundu a vyběhněte ven. Pokud jste dostali dárek v podobě nejnovějších moderních technologií, tak sportovní hodinky fungují i v zimě, nemusíte čekat na jaro. Můžete si za pár měsíců zkontrolovat, jak se vám běhalo v zimě a v létě. Určitě uvidíte progres. A pokud máte i čelovku, tak ta jde přece také využít pro běhání.

5. Utečte rutině

Běháte celý rok, chcete si dát pauzu, přesto nepřestat sportovat? Nemusíte mít vypálený kotel motivace několik měsíců. Stačí tak málo. Uberte běhání, přidejte kolo, jógu, cvičení, plavání, posilovnu. Vaše tělo bude na sezónu lépe připraveno a vy snížíte šanci na zranění.

6. Zapomeňte na sníh

Někdo sníh a zimu nemusí, někde jsou sněhu kupy, běhat se nedá venku. Tak to zkuste uvnitř. Běžecký pás vám tento problém vyřeší vcelku rychle a kvalitně. I pod střechou a při pokojové teplotě můžete naběhat potřebné kilometry. Pokud nemáte možnost pásu, vymyslete si doma kruhový trénink, který vám udrží a zpestří přípravu - kliky, dřepy, schody, švihadlo, shyby. A pokud si přece jen toužíte užít sněhu, zkuste běžky, s nimi také poběžíte.

7. Odpočinek a relax

Nepřestávejte běhat, vložte do tréninku odměnu. Udržujte tělo v provozní teplotě, ale také mu dopřejte odpočinek, je přece mimosezónní čas. Načerpejte energii, bude se vám potom i více chtít po pár týdnech běhat. Masáž, bazén, sauna svaly uvolní a pomohou rychleji od bolístek. Tuto změnu přivítá i hlava.

Reklama

Související témata: