Hlavní obsah

Opusťte betonovou džungli. Zpátky ke kořenům, do přírody

Praha

Máte už asfaltu a betonu po krk, potřebuje změnit své dva okruhy, které běháte delší dobu v parku? Máte možnost. Vraťte se do přírody. Tady se běhat začalo, když ještě nikdo žádný asfalt, beton a žulové kostky neznal. Vše odstartovalo v krajině, v trávě mezi drny, stromy, na uježděné hlíně. Uvidíte, že vás tohle bude bavit. Dobrodružství čeká.

Foto: asics.com

Běh v přírodě má své neoddiskutovatelné kouzlo.

Článek

Změna v tréninku má smysl. Poznáte nové možnosti, dostanete nový impuls. Tohle vám může v běhání a tréninku jen pomoci. Pro začátek zvolte kratší a volnější trénink, běhání v přírodě vám dá více zabrat.

Máte strach z nerovného a náročného terénu, který má více zajímaný profil? Nemusíte, ale počítejte, že vaše tělo prožije jiný poměr radosti a bolesti. Vaše časy se promění, budou odlišné proti rychlému chodníku. V lese kopeček sem, kopeček tam a zadýcháte se raz dva. Pokuste se udržet stejnou frekvenci běhu jako na rovině, jen dělejte menší kroky. Také poznáte, že budete více pohybovat rukama. Pokud budou docházet síly, patrně se opřete i o stehna, možná jen půjdete, ale žádný kopec není nekonečný.

Jak běhat v přírodě? Kvalitní obuv a hlavně dávat pozor, kam šlapete, čím probíháte, protože v přírodě se může během pár metrů prostředí změnit a vy musíte reagovat. Váš trénink si vyžádá více trakce, stability. Pokud máte možnost, zvolte trailové běžecké boty, mají jinou podrážku proti silničním. Až budete vybíhat a sbíhat kopec, poznáte rozdíl rychle.

Pokud jste odhodlaní překonávat rychlost, tak tady se vám to patrně nepovede. Užívejte si čas v přírodě, dýchejte. Jestliže se rozhodnete vyběhnout, vyjít sjezdovku, může být pro vás tempo skličující, ale o tom to není. Tady naberete sílu, vytrvalost, která se časem promítne i do vaší rychlosti. Berte běhání v přírodě jako duševní pauzu od asfaltu a betonu.

Polní cesta a les mají své kouzlo

Neznámý terén, louky, volně žijící zvířata, kameny, kořeny, větve v cestě, kaluže. To jsou možní strašáci při výběhu mimo město. Strach ale není na místě. Věřte, že před vámi už tady někdo běžel, cestičky bývají většinou prošlapané, proběhané. Nepůjde o takový „komfort a pohodlí" jako na chodníku a silnici, ale za tuhle změnu dostanete odměnu v podobě vašeho pocitu. Endorfiny s vámi budou cloumat jako o život.

Pokud se chystáte do neznámého místa, navíc sám, neběhejte daleko. Snažte se držet vyznačených cest, stezek, oběhněte si třeba dvakrát pole. Výběh v euforii za přírodním adrenalinem musí mít i svoji hlavu. Navíc pokud se budete držet míst, která používají i jiní běžci, můžete počítat s tím, že na vás nečeká nic nenadálého.

Běhání v terénu nemusí být těžké, jen to chce pro začátek být opatrnější. Po čase zjistíte, že polní cesta a les mají své kouzlo oproti betonové džungli. Jednu nevýhodu běhání v přírodě ale má. Můžete domů přiběhnout o dost špinavější.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články