Hlavní obsah

Amerika překonána. Česko se rozhodlo makat

Praha

Vše začalo v roce 2010 ve Spojených státech. Tam se zrodil Spartan Race, překážkový běžecký závod, který zahltil i Evropu. Sprint, Super a Beast, desítky závodů po celém světě. Adrenalin postihl i Česko, každý rok několik závodů. A ne jen to. Sníh, teplo, zima, lano, oštěpy, voda, sjezdovky, sítě, bahno, ostnatý drát. Tohle vše namixovalo sounáležitost, že v zemi uprostřed Evropy vzniklo téměř čtyřicet tréninkových skupin, které se pravidelně sházejí, trénují a připravují na závody. Situace, která nemá ve světě obdoby. „Nápad vznikl v České republice, proto je také nejvíce skupin u nás. Vznik skupiny je jednoduchý, stačí jen chtít,“ říká Jan Jirkal, který skupiny koordinuje.

Foto: Archiv Spartan Race

Tréninková skupina Spartan Race z Neratovic.

Článek
Fotogalerie

Kolik je v tuto chvíli v Česku tréninkových skupin?

V české Republice je momentálně 39 skupin SRTG (Spartan Race Training Group). Každý týden vznikne přibližně jedna. Některé jsou malé, jiné velké. Nejsilnější základnou jsou Kolín, Brno, Neratovice, Ostrava, Kladno a Praha.

Jak vše funguje?

Vše je díky trenérům a dobrovolníkům, kteří se rozhodli pomoci lidem najít radost z pohybu. Není jednoduché zlákat lidi na trénink. Společnost zpohodlněla, není tak snadné vzdát se špatných návyků. Přece jen, je náročnější jít cvičit, než sedět doma u televize.

Jak často se tréninkové skupiny scházejí?

V každém městě je tohle odlišné. Podmínkou, aby skupina mohla fungovat pod hlavičkou Spartan Race, je minimálně trénink dvakrát týdně. Tréninky jsou veřejné, může přijít každý, Každé město má svou stránku, kde vytváří události, které zvou na trénink.

Proč zrovna Spartan dokázal dát dohromady tolik lidí dohromady?

Spartan Race se stal už poněkolikáté nejlepším překážkovým závodem na světě. V České republice se objevil v roce 2013, byl první svého druhu u nás. Postupně v průběhu let začaly vznikat další závody na podobném principu. Jedinou výjimkou je Bahňák. Ten je pro mě legendou, ale liší se od Spartanu tím, že trať má pouze 3,5 kilometrů a je hlavně o překážkách.

U vás je více variant, že?

Spartan Race má nejkratší trať 5 kilometrů. A hlavně je běžecký s překážkami. Už na prvním závodě začala vznikat komunita lidí, kteří se chtěli potkávat i mimo závod. Na trati si lidé mezi sebou pomáhali, podporovali se, to se často nestává. Málokdo si v tomto závodě, dá sluchátka do uší a běží to svoje. Naopak lidi spolu mluví, radí si jak zdolat překážky. Na základě těchto věcí a zkušenosti začaly skupiny vznikat.

Čemu se při trénincích věnujete, na co zaměřujete?

Tréninky jsou hlavně zaměřené na běh, věnujeme se i začátečníků. Běh je jednou z nejpřirozenějších pohybových aktivit, ač se to nezdá, běhat může skoro každý. Důležité je se naučit běhat. Zní to možná zvláštně, učit se běhat. Běhat umíme přece od dětství, ale není běh jako běh. Dále se na tréninku věnujeme všeobecnému rozvoji síly, vytrvalosti a flexibility. Cvičíme převážně s váhou vlastního těla. Hodně lidí se ve skupinách věnuje i otužování. Například v Praze je pět tréninků týdně, málokdo chodí na všechny, třeba mají naše tréninky jako doplněk k jinému sportu. Někteří se ani nechystají na závody, jen je baví trénovat, s bandou bláznu co se rádi plazí v bahně (smích).

Jak kouká na tréninkové skupiny Joe DeSena, zakladatel Spartan Race?

Je nadšený jak skupiny v Česku, na Slovensku, Polsku a Maďarsku fungují. Nikde na světě nic podobného není. Byl to nápad, který vznikl v České republice, proto je také nejvíce skupin u nás. Důležitou podmínkou je, že v každém městě může fungovat jen jedna oficiální skupina. Vznik skupiny je ale jednoduchý, stačí jen chtít.

Reklama