Hlavní obsah

„Svatá trojice“ vás připraví na maratón. Run Responsibly

Praha

Tři opory potřebujete, abyste doběhli do cíle maratónu. Pokud jednu podceníte, budete na trati kulhat. Trénink, výživa, zdravotní stav. Když tuto trojku vyladíte k obrazu a tělu svému, jste na nejlepší cestě si hodiny na maratónské trati užít. Své o tom ví i čtveřice běžců, o které se před květnovým pražským maratónem rozhodli postarat organizátoři z RunCzechu s jejich projektem - Run Responsibly.

Foto: RunCzech

Poslední běžec v cíli. I to je umění. Doběhnout maratón.

Článek

„Oslovili jsme běžce, kteří v loňském roce nedokončili maratón v Praze i ty, kteří si nebyli jistí, že se na něj dokáží připravit sami. Nyní jim chceme za podpory řady expertů pomoci jejich výzvu úspěšně zdolat," řekla Tereza Dostálová z běžeckého centra Running Mall.

Čtyři dostanou péči, aby si mohli splnit svůj běžecký sen. Čtyřka, která se snažila, ale nedošla cíle. Zatím. Oni mohou být inspirací pro další, kteří poznali nezdary, tápou.

„Pokoušela jsem se několikrát, zkusila vše. Běháním si zhuntuji tělo a dostanu se maximálně na úroveň půlmaratónu," řekla o své zdi Andrea Csirke. „Chci žít aktivně, rozhodl jsem se běžet maratón," přidal se zase Jindřich Gallo. „Zničil jsem se sportem, byl jsem tlustý, abych se uvolnil, opíjel jsem se, pil jsem deset kafí denně, psychicky i fyzicky jsem byl dole," nerozpakoval se prozradit důvody změny Saša Frič.

„Na loňském pražském maratónu jsem odstoupila kvůli nataženému hamstringu. Poslední roky mě provázejí svalová zranění, která mě vždy na několik měsíců vyřadí ze hry, a to se dost podepisuje na mojí figuře, která v obdobích, kdy nemůžu běhat, kyne a kyne," uzavřela čtveřici Alice Hanková.

V péči odborníků

Oni využijí rady tří odborníků, kteří je mají připravit na běžeckou maturitu, kterou je maratón. Zatím ji nezdolali, ale to hlavní mají, a tím je chuť a odhodlání. „Regenerace a strava tvoří 70%, pak můžete prožít super zážitek," řekl Tomáš Soukup, výživový poradce, ke kterému se přidala fyzioterapeutka Dagmar Mostecká z Rehabilitace Be Balanced. „K tělu bychom měli přistupovat s pokorou. Maratón může tělo změnit na několik měsíců. Cílem je zanalyzovat problém, zaměřit se na něj a odstranit ho. S tělem bychom měli dobře zacházet, neumíme se chovat ekonomicky, pak nám tělo hází klacky pod nohy."

Třetím do této „svaté trojice" je trenér, který je s běžcem v nejužším kontaktu. „Maratón je hodně i o hlavě, ale běžet 42 kilometrů bez tréninku není dobrá volba. Jde o to najít pro každého vhodný trénink, protože každý je jiný," dodal Michal Vítů.

Pokud každý přistoupí zodpovědně k tréninku, výživě a péči o své tělo, předejde tíživým okamžikům, které ho mohou potkat na trati. Každý může jít svoji cestou, najít si svoji trojici, která může ukázat běžeckou cestu před velkým startem, kterým bude pro tisíce lidí 8. května opět Volkswagen Maraton Praha.

Reklama

Související témata: