Hlavní obsah

Pomóóóc, má novoroční předsevzetí jdou do kopru!

Známe to asi všichni. U třpytivé sklenky plné bublinek šampaňského a za ohlušujícího vřískotu vybuchujících petard a ohňostrojů se zdá, že nám svět leží u nohou a všechny naše tužby jsou na dosah ruky. Přání se plní téměř okamžitě a žádné předsevzetí není dost velké, abychom ho nemohli splnit. Více jak měsíc od přelomu roku už všechno vypadá mnohem realističtěji a některé domečky z karet se začínají hroutit. Jak nepodlehnout a dosáhnout svých cílů?

Foto: Profimedia.cz

Kde je cíl, existuje také cesta.

Článek

Ať už vaše běžecké předsevzetí do nového roku vypadalo jakkoli, existují určitá poměrně jednoduchá pravidla, která vám pomohou se dobrat jeho splnění. Je správné mít sny a vyvíjet se, k selhávání není důvod! Pokud dodržíte několik jednoduchých principů, svého cíle dosáhnete.

1) Stanovujte si reálné cíle. Pokud vše nejde tak, jak by mělo, možná jste jen trochu přestřelili. Skutečně chcete dýchat Keňanům na maratónu na záda, když váš nejlepší čas je zatím čtyři a půl hodiny? Není to nemožné, cíl pro nejbližší dobu by měl ale lépe odpovídat současnému stavu. Zastavte se, zhodnoťte své cíle ‒ a třeba trochu poupravte. To není žádná ostuda. Ostudou je pouze vzdát se a nemít žádné cíle!

2) Zhodnoťte svou motivaci. Máte určitý cíl proto, že pak lépe zapadnete mezi své kamarády? Chce to váš přítel nebo přítelkyně? Nebo po dosažení cíle prahnete vy sami? Cíle „naimportované" zvnějšku většinou nefungují nebo nefungují příliš dlouho. Váš cíl musí vycházet z vás samých. Čím vnitřnější bude, tím snadněji ho dosáhnete.

3) Dosahování cíle není statický proces. K blízkému i dalekému cíli vedou jednotlivé kroky. Chcete uběhnout maratón? Pak tato schopnost nespadne jednoho dne z čistého nebe. Rozdělte si cestu k cíli na etapy a každé etapě dejte vlastní, dílčí cíl. Každé malé vítězství po cestě vás bude motivovat dál. A můžete se za něj i odměnit. Své postupové cíle si zaznamenávejte. Je dobré mít deník a zapisovat si průběžné výsledky, naběhané kilometry, ale i pocity při a po tréninku. Máte se pak k čemu vracet. Je dobré například každé dva týdny vyhodnotit dosažené úspěchy, případně zařadit nutné změny.

4) Méně někdy znamená více. Pokud na cestě ke svému cíli začnete ztrácet radost, nadšení, bude se třeba zamyslet, zda je cíl opravdu správně zvolený. Třeba také na sebe moc tlačíte. Chcete dnes uběhnout deset kilometrů, ale baví vás to jen do konce pátého kilometru? To je v pořádku. Nepřepínejte se. Když dnes odejdete domů s dobrým pocitem po pěti kilometrech, budete ke svému předsevzetí zítra přistupovat radostněji. A kdo ví, zda vás to zítra nebude bavit zase o něco déle?

5) Pokud svých cílů nedosahujete, zkontrolujte výchozí podmínky, identifikujte jednoznačný důvod selhání. Možná máte nějaký důležitý úkol vyšší priority a po jeho dokončení se budete moci opět vrátit ke svému milovanému běhání. Možná není všechno v pořádku s motivací nebo rozčleněním cíle. Najděte příčinu a pak hledejte cestu, jak překážku překonat. A cestu je možné najít vždycky!

Potrpíte si na novoroční předsevzetí?
Ano, stanovuji si cíle na další rok.
27,5 %
Jen výjimečně.
15 %
Ne.
57,5 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Reklama

Související témata: