Hlavní obsah

Běžecká etiketa. Nebuďte jako stádo, hlavní je zdravý rozum

Libor KalousSport.cz

Etiketa, ohleduplnost, dodržování nepsaných pravidel. I toto by mělo patřit do běžcova povědomí. Nejde jen o kilometry a čas. Chování ve společnosti běžců, když jste na jedné trati, když se potkáváte, má své zásady. Nejde o nic převratného, ale do slušné běžecké společnosti to prostě patří. A pokud si nebudete vědět rady, držte se tří slov - používejte zdravý rozum.

Foto: RunCzech

Běhám a chovám se. Nic složitého.

Článek

Chodník

Pokud jste se rozhodli pro svůj trénink využít chodník, který je hlavně pro chodce, zkuste se jako běžci držet na straně, žádné kličkování, předejdete možným kolizím, které budou nepříjemné hlavně pro chodce.

Přechod pro chodce

Při běhání ve městě se někdy nevyhnete přebíhání silnice, zkuste využít zebru. Přechod pro chodce je pro chodce, běžec je jen trochu rychlejší. Vyběhnout do silnice mimo přechod, když to řidič na silnici neočekává, může být nebezpečné pro obě strany. A pro vás rozhodně více.

30 sekund trpělivosti

Pokud trénujete na běžecké trati, pohybujte se na pravé straně. Proti vám běhají běžci opačným směrem. Stane se, že někdy potřebujete předběhnout pomalejšího nadšence před vámi, ale nejde to, není místo. Počkejte pár sekund, jestli se situace nezlepší. Pokud ne, tomu před vámi dejte vědět, že vás má pustit. Stačí si křiknout.

Jít s davem

Běžíte v davu, není místo pro vlastní tempo, nejde předbíhat, vznikl by chaos, strkanice. Navíc může jít o stezku sdílenou s cyklisty a milovníky in-line bruslí. V takovém případě vám nezbude nic jiného než se držet s davem.

Pes v blízkosti

Pokud se pustíte do běhání se psem, drže Rexe vždy blízko sebe. Nejlépe na nataženém vodítku. Důvodů je více. Ačkoli pes může být vychován, poslouchá vás, nikdy nezaručíte, že se nic nestane. Případů, kdy pes běžce pokousal, je více. I když nedojde k tomuto, tak pokud máte psa pod kontrolou, tak vám nikam neuteče, nebude se plést pod nohy jiným běžcům a vy nemusíte přerušit trénink, pokud někde zavětří.

Dva je maximum

Nikdy nejste na trati sami, i když to nevypadá. Proto pokud máte potřebu běhat vedle sebe, maximum by měly být dvě osoby. Nechovejte se jako stádo, které se valí a nekouká vpravo, vlevo.

Příroda není popelnice

Najít podél běžecké trati, stezky, lesa odpadkový koš, není vždy snadné, ale to není důvod k vyhazování prázdných plastových láhví, obalů od gelů a sušenek kolem sebe, do křoví, do trávy. Udělali byste tohle před vaším barákem?

Buď parťákem

Občas se stane každému, že trénink nevyjde, tempo uvadá a vy druhého zdržujete. Co teď? Pláchnout a odjet si svoji tréninkovou dávku? Ne. Povolte taky, pomozte, nabídněte vodu, udělejte pauzu. Možná váš trénink a čas pro tentokrát nebude nejlepší, ale příště se nemusí dařit vám, budete rádi za pomoc druhého.

Ahoj a palec nahoru

Někdy svoji roli hraje i stud, díváte se mimo, nechcete oční kontakt, ale uvidíte, že tohle za chvíli zmizí. Tady se vykání nenosí. Běžíte, vidíte proti sobě běžce, míjíte se, oba řeknete ahoj, případně si rukou mávnete, dáte palec nahoru, usmějete se. Nejde o nic závratného, ale o respekt, uznání lidí, kteří jsou na stejné vlně.

Pach sem, pach tam

Nikdo po vás nebude chtít toaletu jako na premiéru do Národního divadla, ale pár týdnů neprané triko, je už moc. K tomu nějaký ten body sprej také není na škodu. Rozhodně tím nikoho neurazíte, neuhranete.

Používejte zdravý rozum

Stejně jako cokoliv jiného v životě by se mělo i běhání řídit třemi slovy. Používejte zdravý rozum. Opravdu se musí vaše hudba ze sluchátek linout i k ostatním? Opravdu musíte po městě běhat do půl těla? Opravdu se musíte předvádět? Používejte zdravý rozum a všichni budou v pohodě. Dobrý běh!

Reklama

Související témata: