Hlavní obsah

Alfou a omegou života je voda. Bežci nejsou výjimkou. Naopak!

Zapomeňte na jídlo, gely, trénink, regeneraci. Hlavní je něco jiného. Zaměřte se na vodu, pak teprve na vše ostatní. Pokud tu nedopřejete svému tělu, během pár hodin tělo ztrácí výkonnost. A to je jen začátek. Ne nadarmo se říká - Bez vody není života. Voda je drahocenná a pro člověka ničím nenahraditelná. Pokud sportujete, tělo ji vyžaduje ještě více. Dehydratace vede k únavě, bolesti hlavy, snížení koordinace a svalovým křečím. Běžci by měli tedy věnovat pozornost vodě před, během i po běhání.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Voda, zálad života. Kdo nepije, nedoběhne.

Článek

Zůstat hydratovaný, dát tělu dostatek tekutin, je rozhodující pro běhání, navíc také, což je ještě důležitější, při prevenci proti nemocem. Pokud podstupujete delší distance okolo patnácti kilometrů a více, je podstatné, aby bylo tělo pravidelně zásobeno už před takovým tréninkem, závodem. A to nejen v den akce. Není tak obtížné zjistit, jestli je vody v těle dostatek. Vaše moč by měla mít světlou barvu. Tolik laický a snadný pohled bez lékařského zásahu.

Dalším důležitým faktorem před delším během, který vašemu tělu pomůže, je absence alkoholu, obzvláště toho tvrdého. Alkoholické nápoje vedou k dehydrataci, také zabraňují dostatečnému a kvalitnímu spánku, což je problém pro regeneraci. Pokud jste vše dodrželi, hodinu před vyběhnutím si dejte tři deci a můžete se bez obav vydat zdolávat kilometry.

Moc vody může i škodit

Jestliže jste už na trati a čeká vás větší porce kilometrů, delší časový úsek, opět se nevyhýbejte pitnému režimu. Hodně běžců pije až ve stavu, kdy se dostaví pocit žízně - pozdě. Pokud dáte tělu tekutiny v tomto čase, nějakou dobu bude trvat, než voda zapůsobí. Jestliže budete pít průběžně po malých dávkách, uděláte lépe. Vhodnější je systematický postup než skokový přísun, kdy můžete do sebe na jeden zátah nalít více vody, což se může projevit na žaludečním nepohodlí.

Nadbytek, přemíra a může nastat hyponatrémie, kdy se v krvi snižuje vinou nadměrné konzumace vody hladina sodíku, což může být také problém. Proto se i v pití doporučuje střídmost a zdravý rozum. Vypít každé dva kilometry půl litru vody není ideální. Obecné pravidlo dvojek zní - dvě deci každých dvacet minut.

Svoji roli v pitném režimu hraje nečekaně i rychlost. Pokud běžíte svižnějším hobby tempem kilometr pod pět minut, není od věci nějaký lok přidat každých dvacet minut. Pokud vaše sportovní aktivita přesáhne devadesát minut, je dobré nahradit i minerály a úbytek sodíku. Můžete využít speciálních nápojů, gelů.

Složení těla
Základní složkyMužiŽeny
Voda62,4 %56,5 %
Minerální látky5,8 %5,3 %
Proteiny16,5 %15,2 %
Tělesný tuk15,3 %23,0 %
Celkem100 %100 %
Zdroj: vimcojim.cz

Vše výše uvedené je obecným základním doporučením. Důležité je si uvědomit, že lidé mají trochu odlišné potřeby. Někdo se třeba více potí. Při hodinovém běhání může jít o ztrátu tekutin v rozmezí jednoho až čtyř litrů potu.

Voda neslouží jen k „uhašení" žízně. Pot ochlazuje tělo, voda má své místo v procesu svalového růstu, je součástí odbourávání tuků. Názory na běžné pití se rozcházejí, ale pokud vypijete každé dvě hodiny dvě deci, nic nezkazíte. Kolik jste toho vypili dnes?

Reklama

Související témata: