Hlavní obsah

Netrénujete jen tělo, svůj díl na formě má i mozek. Pracujete s ním?

Zaběhnout úspěšně závod není jen o kondici a tréninku, ale také o hlavě, mozku. Jak ten si poradí se stresem, únavou, bolestí, krizemi, které se na trati dostaví, může předurčit váš výsledek. Mozek je jako sval, který trénováním a praxí sílí. Jako se učíte na zkoušku, tak se lze připravit i na závod. Mentální příprava stále pokulhává za fyzickou, ale když školíte nohy, plíce, proč ne hlavu?

Foto: Profimedia.cz

Nezapomínejte na hlavu, ta může výrazně ovlivnit vaše běžecké snažení.

Článek

„Trénujete fyzicky, tak připravujte i svůj mozek. Potřebujete, aby vaše svaly a mozek pracovaly společně," cituje server competitor.com Beth McQuistonovou, neuroložku a ředitelku společnosti Abbott, která sponzoruje běžecké maratóny v Tokiu, Londýně, Bostonu, Berlíně, Chicagu a New Yorku.

Existuje více způsobů, jak se nejlépe duševně připravit na den závodu. McQuistonová pracovala i s olympioničkou a maratónskou legendou Joanou Benoit Samuelsonovou. Ta v roce 1983 zaběhla v Bostonu maratón v čase 2:22:43, čímž vytvořila nový světový rekord, dnes jí je osmapadesát let.

Myslíme pozitivně

Připravit hlavu, je velká mentální hra, která zahrnuje příběhy v hlavě běžce. McQuistonová doporučuje vytěsnit z hlavy myšlenky - to bude těžké, jak to uběhnout. Místo toho si říci: Jsem v polovině, jsem na půli cesty. Důležité si je udržovat pozitivní přístup, vést duševní dialog, který je kladný a svěží.

Zkušená Samuelsonová přikyvuje. „Nemůžete kontrolovat, co nelze ovládnout. Stejně to je s počasím, nemůžete ho kontrolovat. Loni v Bostonu jsme měli docela pěkné počasí. Pěkné jaro po náročné zimě, ale v den závodu déšť a vítr. Tohle neovlivníte. Musíte jen kontrolovat, co můžete ovládat a spustit svůj závod."

Kromě tréninku a soustředěné mysli, kterou můžete kontrolovat, se zkuste odměnit, budete mít další důvod se těšit na závod, trénink. Co třeba masáž? Po závodě, náročném tréninku vhoďte do zavařovací sklenice padesát korun. Až tam bude dost, masáž vám bude odměnou.

Krok do neprobádaného území

Chyby byly, jsou a budou. Zkuste je minimalizovat, zkuste si hrát, což je dobré hlavně pro ty, kteří začínají. Maratón měří 26,2 mil. Zkuste si vyběhnout na 26 minut a dvacet sekund. Když to dáte vícekrát po sobě, budete mít porovnání a motivaci zároveň. Další týden si zkuste zaběhnout 2,62 míle. Postupujte stejným způsobem. Neberte trénink a kilometry jen jako tvrdý dril, bavte se, to vaše hlava ocení.

„Jde o druhy duševních her, které si můžete hrát sami. Pohybujete se v psychické zóně, kde můžete jít dále a plnit si další věci. Tohle funguje na maratón, ale i na pět, deset kilometrů. Dokonce i na život. Často říkáme, že maratón je metafora pro život, existuje zde mnoho podobností," povídá Samuelsonová.

„Nikdy jsem v tréninku neběžela 26 mil. Trénovala jsem opravdu tvrdě, pak mám nějaké rezervy. Můžete vzít negativní a udělat z toho pozitivní. Myslím, že jít někdy do neprobádaného území, je pro lidi, kteří něco dělali dlouho, je jako zásadní dílo, což může být velkým plus v den závodu," dodává Samuelsonová, která nedoporučuje duševní trénink nechávat až na den závodu.

Jak jste na tom vy? Máte mentální přípravu v tréninkovém deníku?

Reklama

Související témata: