Hlavní obsah

Máte strach před závodem, zlobí vás hlava? Zkuste mentální koučink

Nikola BartákováSport.cz

Všechno je o hlavě, to slýcháme ze všech stran. Když jsem byla na vrcholu svých tréninků a měla pocit, že mé nohy běhají i ze spaní, přišel pád. Pořád jsem to měla v hlavě a s tím i obavy ze závodu, premiérového maratónu. Jak si pomoci? Ondřej Petr je úspěšný profesionální mentální kouč a lektor, který se specializuje na mentální přípravu amatérských a profesionálních sportovců, vzdělávání trenérů a rodičů. Sám je aktivním sportovcem, takže se dokáže vcítit do pocitů druhé strany.

Foto: asics.com

Odbourej stres, posílíš mír (ve svém nitru).

Článek

Kolik procent hraje hlava, jak moc ovlivňuje výsledek?

Záleží na tom, v jaké fázi přípravy nebo sportovního výkonu. Ze světových výzkumů vyplývá, že až 90 % samotného sportovního výkonu ovlivňuje psychika. Někdo tvrdí že je to 10 %, ale právě těch 10 % procent ovlivňuje ten zbytek, což je prakticky to samé. Troufám si říct, že před nebo během velmi důležitého závodu, utkání nebo zápasu se budeme v nejvypjatějších momentech a krizových situacích blížit až ke 100 %.

Jak vytrénovat hlavu?

Mentální koučink je hodně o práci s emocemi. Jde o zvědomování, zrcadlení, často mimo komfortní zónu klienta, plný „aha" momentů. Spíše než zpocení odchází klienti s novými podněty, nápady, novým nastavením a energií nebo důležitým rozhodnutím.

Komu je mentální koučing určený?

Každému, kdo se chce zlepšovat v tom, co dělá, případně není s něčím spokojený, nebo cítí, že má nějaký problém. Pro ty, co chtějí dosáhnout maxima, by měla být mentální příprava samozřejmostí. V Čechách je tento způsob přípravy stále v plenkách, ale např. v Kanadě, USA, Švýcarsku nebo v severských zemích je mentální a osobnostní rozvoj v profesionálních sportovních klubech součástí komplexní přípravy sportovce běžně již od patnácti let věku.

Koho například trénujete?

Nerad uvádím konkrétní jména, jednak kvůli diskrétnosti, ale také proto, že každý s kým pracuji, je pro mě zajímavý a stejně důležitý a je jedno, jestli je to amatérský nebo známý úspěšný profesionální sportovec. Ze sportovců jsem spolupracoval s atlety, fotbalisty, hokejisty, tenisty, běžci, ragbisty, boxery, thaiboxery, MMA zápasníky a trenéry několika dalších sportů. Mentální kouče nebo sportovní psychology využívají i nejlepší profesionální sportovci Tiger Woods, Roger Federer, Michael Phelps, Michael Jordan nebo Jaromír Jágr.

Vyžaduje každý sport jiný přístup?

Témata, se kterými sportovci z různých druhů sportů přichází se až zase tak neliší. Když to hodně zobecním, tak po emoční stránce prožívá běžec před závodem prakticky to stejné co boxer před svým zápasem, nebo manažer před důležitou prezentací. Práce podle druhu sportu není odlišná, spíše podle konkrétního tématu a daného člověka. Ačkoli některé mechanizmy fungují u všech lidí stejně nebo podobně, každý z nás je jedinečný, a proto každý potřebuje individuální přístup a řešení, které společně hledáme.

S jakými tématy za vámi lidé nejčastěji chodí?

Předzápasová, soutěžní nebo závodní nervozita, sebevědomí, koncentrace a udržení v zóně, disciplína, strach z prohry, výkon pod tlakem, stagnace, tlak rodiny, fanoušků a médií, sladění kariéry a osobního života, návrat po zranění, komunikace a vztahy mezi trenéry a sportovci, ztráta motivace a předčasné ukončení sportovní kariéry. Především jde o sporty, ve kterých je ve hře i hodně peněz, jako je hokej, fotbal a tenis. Řeším často i přehnané nároky rodičů a komunikaci mezi rodiči a trenéry. Sportování dětí, mládeže, rodiče a trenéři jsou aktuálně jedno obrovské téma, které se snažíme s kolegy řešit i se sportovními svazy a asociacemi v rámci projektu Sporthlavou.cz.

Sama jsem se připravovala na květnový maratón v Praze, ale selhalo zdraví. Když jsem lámala tréninkové rekordy, musela jsem zastavit trénink.

Strach je primární emoce, která může mít na výkon, pokud s ní člověk neumí vhodně pracovat, devastující vliv. Stavte se na konzultaci (smích).

Máte tři základní doporučení pro běžce, sportovce?

1. Psychika není pevně daná, jak si spousta lidí myslí. Dá se s ní velmi dobře pracovat.

2. Pro váš rozvoj si pečlivě vybírejte odborníky s prokazatelnými výsledky, referencemi, praxí a nejlépe i osobními zkušenostmi. To co poslední dobou vídám na různých webinářích je dost děsivé.

3. Nepřemýšlejte nad tím, jestli jste talentovaní nebo nejste, o vašem úspěchu nebo neúspěchu rozhodují totiž úplně jiné aspekty.

A to jsou jaké?

Je jich více, ale z těch nejdůležitějších je to v prvé řadě touha a pohlcení daným sportem nebo aktivitou. Rozhodnutí uspět, potom pozitivní myšlení, vysoká schopnost koncentrace, úroveň vnitřní motivace, (sebe)důvěra, schopnost imaginace, umění relaxace a v neposlední řadě také odvaha dělat věci jinak než ostatní.

Využili jste ve svém životě už mentálního kouče?
Ano
9,7 %
Uvažuji o tom.
39,8 %
Ne
45,7 %
Ne, je to zbytečné.
4,8 %
Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Reklama

Související témata: