Hlavní obsah

Jak předcházet křečím? Neexistuje zázračná pilulka

Praha

Jakmile přijde křeč, máte dvě možnosti. Zvolníte, nebude tak zle a běžíte po chvíli dále. Druhá možnost - zastavíte. Přesto nejde o konec, spíše o takové upozornění. Záleží na vás, jak se k vlastnímu tělu postavíte, návrat můžete urychlit, důležitější je ale prevence. Možností je více, každý je tak trochu sobě léčitelem - banány, solné tablety, magnesium, hořčice, arašídy. I to jsou rady, se kterými si můžete potkat.

Foto: Profimedia.cz

Kdo poznal při běhání křeč, ví, že běhat s ní není žádná slast.

Článek

Ve skutečnosti ani odborníci přesně neřeknou, co křeč způsobuje. Uslyšíte možnosti, ale není jedna jediná. „Provádět výzkum křečí je složité, protože jsou nepředvídatelné a spontánní," řekl pro server runnersworld.com lékař Kevin C. Miller. On sám v počátcích své kariéry hledal způsob, jak humánně vyvolat křeče. „Když cvičím a dojde ke křeči, může být ve hře ztráta sodíku, dehydratace, únava. Problém je v tom, že se toto děje ve stejnou dobu, což ztěžuje definici, co problém přesně způsobilo," připomíná lékař.

Odborníci tíhnou ke dvěma společným teoriím. Dehydratace a ztráta elektrolytů, to je jedna z nejznámějších teorií, druhou je svalová únava. Jenže nedostatečný pitný režim může urychlit svalovou únavu, což podle Millera je příčina křečí.

Rychlejší běžci mají vyšší šanci na křeče

Dalším poznatkem je, že čím delší vzdálenost běžec absolvuje, tím pravděpodobněji se může křeč dostavit. Je rozdíl mezi třemi kilometry a půlmaratónem. Nebo dokonce ultra, ale to už není kategorie pro hobby běžce, kteří se jdou dvakrát, třikrát týdně proběhnout.

Další faktorem, který může vést k větší šanci na křeč, je rychlost. Rychlejší běžci jsou vystaveni většími riziku než pomalejší. Nikdy nevíte, jestli křeč přijde, ale můžete snížit její vznik.

Zkuste metodu vlaku. Běhejte dlouhé tratě a dlouho. Samozřejmě používejte hlavu, vše musí jít postupně. Hlídání si svalové únavy je klíčem k úspěchu, takže žádné zbytečné zkratky v tréninku. Vlak zvládne větší vzdálenost, běžec není stroj. Přizpůsobte své vzdálenosti závodům. Pokud budete běhat pět kilometrů půl roku, vyrazit na půlmaratón, nebude ideální volba.

Sledujte svůj stav při křečích

Pevný vlak. Mimo běhání zařaďte do tréninkového plánu cvičení, výbušné cvičení, které napomůže zlepšit odolnost receptorů, které mohou selhat a způsobit křeče.

Správná rychlost. Pokud trénujete a běháte desítku za hodinu, nezkoušejte při závodě běžet na padesát minut. Vaše svaly nejsou na tuto rychlost připraveny, takto budete opět riskovat problém.

Sledujte se. Křeče jsou způsobeny soutokem faktorů. Pokud se křeč dostaví, zapište si na kolikátém kilometru se tak stalo. Zapište si i počasí - teplotu, vlhkost, jak jste jedli, pili před tréninkem, přes den. Pokud trpíte na křeče, můžete časem vysledovat faktor, faktory, které se opakují při vašich problémech. Poté budete moci snadněji předejít stavu, který vás brzdí v tréninku, závodech.

Reklama

Související témata: